Frågan om ett företag bör äga kontroll över en dominerande processortyp blev högaktuell under år 2019 då handelskonflikten mellan USA och Kina ledde till hot om om att kinesiska mobiljätten Huawei inte längre skulle få tillgång till ARM-processorer. Detta hot träder i effekt i år, och i samband med att Nvidia aviserade uppköpet av bolaget bakom ARM-tekniken höjdes återigen röster som talar för ett öppet alternativ som inte är bundet till ett enskilt bolag eller exportregler.

Hifive_RISC-V-1.jpg

Ett sådant alternativ är RISC-V, en öppen instruktionsuppsättning som fritt kan användas för att utveckla processorer. RISC-V kom till som ett akademiskt projekt vid University of California år 2010, och har på senare år blivit allt mer populärt som öppet alternativ på processormarknaden. Hittills har implementationer av instruktionsuppsättningen varit begränsade till forskningsprojekt eller testpiloter, men nu meddelar företaget Hifive utvecklarsystemet Unmatched i ett kompakt Mini ITX-format.

Unmatched bakar in systemkretsen FU740, vilken utgörs av fem processorkärnor varav fyra är av typen U74 och en enklare S7-kärna. Dessa är superskalära 64-bitarskärnor som driver Linux-baserade operativsystem. Systemkretsen backas av 8 GB DDR4-primärminne. Systemstart sköts via ett 32 MB stort flashminne och operativsystem samt övrig mjukvara installeras på minneskort av typen Micro SD.

Sett till nätverk bestyckas Hifive Unmatched med en Gigabit Ethernet-port, och sladdanslutningar fås i form av fyra USB 3.2 Gen 1 (Type-A), där en kan ladda anslutna enheter, samt en Micro USB-port. Inre expansion sker via en PCI Express 3.0 x16-anslutning, en M.2-plats över PCI Express 3.0 x4 för M.2-formatet 2280 samt en M.2-plats PCI Express 3.0 x1 för instickskort som nätverkskort för Wifi och Bluetooth.

Själva moderkortet följer Mini ITX-standarden och mäter in på 170 millimeter på längden samt 170 millimeter på bredden. Den som är sugen på att använda Hifive Unmatched för utveckling kan anmäla intresse på produktsidan.

Läs mer om RISC-V: