Inför AMD:s presentation av grafikkorten i Radeon RX 6000-serien gjorde rykten gällande att toppkortet RX 6900 XT, det största av de stora "Big Navi"-korten, skulle säljas exklusivt av AMD själva. Under själva avtäckandet avslöjade AMD inga detaljer i frågan, utan nämnde endast pris och lanseringsdatum. Nya rapporter anger att AMD för samtal med partnertillverkare om att låta dessa bygga egna varianter på toppkortet.

Rapporten kommer från Hardwareluxx.de vars källor hävdar att samtal förs, men inget är ännu bestämt om huruvida AMD väljer att tillåta partnerspecifka designer. Ett möjligt scenario är att AMD låter sina partner sälja Radeon RX 6900 XT-kort, men att dessa är AMD-designer sett till både kretskort (PCB) och kylarlösning. En annan potentiell lösning är att partnertillverkare tillåts bestycka AMD:s kretsar med egna kylarlösningar.

Det sistnämnda skulle i så fall gå i linje med den första vågen av partnertillverkade grafikkort på Radeon RX 6800 och RX 6800 XT. Dessa använder AMD:s kretsdesign men applicerar egna lösningar för kylare och övrig konstruktion. Längre fram väntas tillverkare också få utveckla egna designer för kretskortet runt AMD:s grafikkrets.

Huruvida AMD tillåter sina partner bygga egna varianter av Radeon RX 6900 XT återstår alltså att se. Korten som säljstartas den 8 december år 2020 är alltså helt och hållet av AMD:s design, och säljs till riktpris om 999 USD eller cirka 11 100 kronor inklusive moms.

Hoppas du på att kunna köpa Radeon RX 6900 XT från AMD eller partnertillverkare, eller siktar du in dig på korten i RX 6800-uppställningen istället?

Läs mer om AMD Radeon RX 6000-serien: