När AMD avtäckte nyheterna i arkitekturen RDNA 2 och grafikkorten i serien Radeon RX 6000 låg fokus dels på prestanda och specifikationer, och dels nya funktioner som Smart Access Memory. En annan egenskap som lyftes fram var att funktionssviten Fidelity FX kan städa upp det visuella brus som uppstår när scener ska ljussättas via ray tracing, så kallad "denoising".

AMD_FidelityFX_suite.jpg

En funktion som kunde skönjas under presentationen av Fidelity FX som AMD inte lyfte fram närmare är något som kallas Super Resolution. Utöver att funktionen ska "ge spelare möjlighet till bättre prestanda med hjälp av ray tracing" förklarades funktionen inte vidare. I samtal med The Verge framkommer det nu att det rör sig om en funktion för uppskalning av upplösning, som uppges ge bättre prestanda när ray tracing beräknas.

Det handlar alltså om ett alternativ till Nvidias DLSS-funktion, som använder dedikerade Tensorkärnor på grafikkretsen för att beräkna den uppskalade bilden. I samtalet framkommer det att Super Resolution är en öppen lösning som ska kunna användas på flera olika plattformar, och är alltså inte specifikt bunden till Radeon RX 6000-serien. Det antyder att tekniken inte måste vara bunden till funktioner som ingår i just RDNA 2, och skulle kunna utföras av vanliga shaderprocessorer eller dedikerad hårdvara för AI/maskininlärning som används på andra grafikkretsar.

AMD nämner att Super Resolution väntas få starkt stöd i branschen, men också att tekniken inte kommer vara redo för skarp drift när Radeon RX 6000-serien lanseras. Ur det perspektivet förefaller det troligt att AMD:s alternativ till DLSS rullar ut som del i grafikkortens drivrutiner först under år 2021.

Läs mer om upplösningskalning: