Den som köpt grafikkort i Nvidias ray tracing-kapabla produktfamilj Geforce RTX har sedan tidigare kunnat mäta generell prestanda i 3DMarks testsvit Port Royale. Test av ray tracing-kapacitet är en del av Port Royale som även inkluderar traditionell Direct3D 12-rendering. Inför AMD:s introduktion av ray tracing-kapabla grafikkort i Radeon RX 6000-serien adderar UL Benchmarks ett nytt prestandatest i 3DMark som enbart fokuserar på just ray tracing.

3DMark_RT-1.jpg
3DMark_RT-3.jpg

Namnet på tillskottet är 3DMark DirectX Raytracing feature test och enligt UL Benchmarks pressmeddelande är syftet med detta att utvärdera prestanda där ray tracing-kapacitet är den enda begränsande faktorn. Port Royale-testet ger istället en bild av prestanda i hur utvecklare använder tekniken idag, vilket består av en kombination av ray tracing och traditionella renderingstekniker.

Enligt UL Benchmarks introduceras det nya testet då både Nvidia och AMD kommer ha grafikkort med dedikerad ray tracing-kapacitet, i det sistnämnda sker det i och med lanseringen av Radeon RX 6000-seriens grafikkort och arkitekturen RDNA 2. Det nya testet bygger därför helt och hållet på en scen renderad med ray tracing-belysning. Sett till testets struktur bygger det på att ljusstrålar spåras i en scen, vilket används för att avgöra skärpedjup i scenen.

Prestanda i form av bilder per sekund (FPS) avgörs genom att mäta tiden det tar att spåra ljusstrålar och deras påverkan på enskilda pixlar i form av färgsättning (shading). Användaren kan välja hur många strickprov (sample) som ska göras per pixel, där högre antal belastar ray tracing-hårdvaran mer. Testet renderas i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar.

Den som inte bara är ute efter prestandaresultat kan också använda ett interaktivt läge där användaren kan förflytta sig fritt i scenen, och ta skärmdumpar på den ray tracing-beräknade scenen. DirectX Raytracing feature test tillkommer som en gratis uppdatering för den som äger 3DMark Advanced Edition eller Professional Edition.

Läs mer om 3DMarks testsviter: