Att musikströmningstjänsten Spotify har gått i bräschen mot orättvisor har tidigare skymtats då bolaget motsatt sig bland annat Apples prissättningspolicy för App Store, samtidigt som Spotify paradoxalt nog själva sällan framhållits som en hållbar inkomstkälla från artisthåll. Nu väljer bolaget att på testbasis öppna upp sin rekommendationsalgoritm genom att ge intresserade artister en möjlighet att gå före i kön – mot ännu lägre ersättning per spelad låt.

Det hela detaljeras i ett pressmeddelande med titeln "Amplifying Artist Input in Your Personalized Recommendations", där programmet lyfts fram som en möjlighet för artister att associeras med ett visst lyssningsmönster från en musikkonsument. Även möjligheterna att rida på virala vågar och årsdagar för vissa släpp lyfts fram – något Spotify ämnar att inte ta betalt för på ett konventionellt vis, utan istället betalar ut minskad ersättning för.

Spotify_Streams_102720_v4.png

Att artister kan acceptera minskad ersättning i utbyte mot ökad exponering mot lyssnare rullas till en början ut i autoplay- samt radiolägena, med en eventuell utrullning i övriga delar av tjänsten med personliga rekommendationer. Därtill menar Spotify att material med låg lyssnarnöjdhet snabbt ska kunna gallras bort – men exakt hur bedömningen huruvida lyssnare är tillfreds med musik som ingår i programmet framgår inte, så heller inte om materialet kommer märkas ut på något speciellt vis.

Vad tror du om att låta skivbolag och rättighetsinnehavare att emotta en lägre ersättning för att nå just dig som lyssnare? Diskutera i forumet!