Koreanska Samsung och dess kretstillverkningsdivision har under året hamnat i skottgluggen till följd av bland annat förseningar av dess kretsar på 5 nanometer, men även dess roll som exklusiv tillverkare av "Ampere"-kretsar åt Nvidia. Det förstnämnda såg ut att innebära att storkunden Qualcomm tog med sig pengasäcken och gick till konkurrenten TSMC för tillverkning av kretsen Snapdragon 875 5G, ett rykte som visade sig vara falskt.

Istället meddelar Samsung under årets tredje kvartalsrapport (PDF, via Techpowerup) att tillverkningen på noden 5 nanometer LPE (Low Power Early) är i full sving och att de första kretsarna i form av bland annat Qualcomm Snapdragon 875 samt 5G-modemet Snapdragon X60 väntas nå kunder inom kort med Samsung som exklusiv avsändare.

Tillverkningen på 5 nanometer LPE är en förfining av bolagets process på 7 nanometer och erbjuder en tioprocentig prestandaökning vid sidan av en 20-procentig sänkning i strömförbrukning, förutom en 33-procentig ökning i transistordensitet. Produktionen förläggs som tidigare rapporterat till Samsungs faciliteter i Pyeongtaek med stöd av EUV-litografi.

Där årets tredje kvartal resulterade i rekordsiffror gällande kretstillverkning spår Samsung ett ännu starkare avslut på året. Hit hör tillverkning och försäljning av nämnda mobila systemkretsar åt Qualcomm, men sannolikt även försäljning av kretsar i segmentet HPC, High-Performance Computing, där Nvidias kretsar i "Ampere"-familjen ingår.

Oavsett vilket ser Samsung ut att ha fått pli på sin process om 5 nanometer och satsar hårt på expansion under år 2021.

Läs mer om Samsungs kretstillverkning: