Intel Iris Xe Max blev i och med sin lansering bolagets första dedikerade grafikkrets på 22 år. Kretsen i sig var tidigare känt som DG1, en krets som till och från skymtats i utvecklarversioner i PCI Express-format. Även om grafikprocessorn är densamma är Iris Xe Max ämnad exklusivt för bärbara datorer – men Intel uppges nu öppna upp för stationära varianter baserade på grafikkretsen.

Anandtech rapporterar nämligen att DG1-grafikkort i PCI Express-skrud kan komma att bli verklighet i färdigbyggda system under år 2021. Intel rapporteras även ha nått ett avtal om tillverkning av sagda grafikkort, vars prestanda ser ut att vara i linje med de integrerade grafikkretsarna i bolagets "Tiger Lake"-processorer – prestanda som kan resultera i ett förmodat budgetorienterat instegsgrafikkort.

Rå grafikprestanda är däremot inte den huvudsakliga poängen med DG1 och Iris Xe Max – istället menar Intel att mjukvaruramverket Deep Link kan bidra till en bättre fördelning av arbetslaster mellan processor och grafikprocessor. Den kanske mest imponerande siffran med DG1 är istället dess upp till 78 procent snabbare videokodning än ett Geforce RTX 2080 Max-Q, vilket ensamt i sig kan rättfärdiga en stationär version av kortet.

En annan möjlighet, tack vare videokodningsprestandan, är att en stationär version av DG1 lanseras som ett dedikerat kort för kodning av video. Intels produktplaner för serversidan inkluderar nämligen en närbesläktad variant för serverhallarna med just denna arbetsuppgift, döpt SG1. Klarhet lär hur som helst bringas till produktplanerna när en lansering närmar sig – där det senaste budet är "tidigt år 2021", även om inga officiella utlåtanden har gjorts.

Läs mer om Intels grafikkort: