Intels grafiksatsning Xe är ännu i sin linda, men bolaget har utan tvekan ambitiösa planer för framtiden. Nyligen lanserade Xe Max är Intels första stapplande steg på den dedikerade grafikmarknaden på över två decennium, och trots dess fokus är bärbara datorer kan kretsen komma att landa i stationära datorer med start nästa år. Utöver Xe Max är även kort med gamingfokus under Xe-HPG-flagg på ingång, likt beräkningskorten Xe-HP och Xe-HPC.

Korten Xe-HP och Xe-HPC står för High Performance Computing, och är ämnade för serverhallarna. Med en modulär design som levereras i tiles där varje tile huserar 2 048 kärnor samt beräkningskapacitet i storleksordningen 10 TFLOPS. En krets kan bestå av upp till fyra tiles, och flera kretsar kan samköras vid behov.

Nu dyker en krets vid namn Xe-HP "Neo", bestående av en enkel tile upp i databasen över Geekbench-resultat, med klockfrekvensen 1,15 GHz, en lägre frekvens än de 1,3 GHz Intel demonstrerade vid bolagets Architecture Day under augusti månad. Resultatet Xe-HP "Neo" mäktar leverera i Geekbench OpenCL-testsvit är föga imponerande 25 475 poäng, att jämföra med exempelvis AMD:s mobila Radeon Pro 5300M som återfinns i bärbara datorer och dess 25 985 poäng.

Xe-HP-geekbench.png

Med prisbilden för Xe-HP tills vidare höljd i dunkel och både kisel och drivrutiner av förproduktionssort och därtill den absolut enklaste enkel-tile-varianten av kretsen kan det anses vara tidigt att dra för stora växlar av det hela, men Videocardz väljer att jämföra Xe-HP med det "Ampere"-baserade Geforce RTX 3070. I denna jämförelse står sig Intel slätt, då Nvidia-kortet levererar över 140 000 poäng, eller drygt fem gånger högre OpenCL-prestanda.

Värt att nämna är att Xe-HP "Neo" med en enkel tile består av 512 Compute Units à åtta kärnor vardera – totalt 4 096 kärnor. Detta är att jämföra med Geforce RTX 3070 och dess 5 888 CUDA-kärnor, samt att Intel under Architecture Day demonstrerade skalningen av Xe-HP med hjälp av flyttalsprestanda.

Exakt hur Xe-HP "Neo" och övriga kretsar positioneras i Intels utbud av beräkningskort återstår att se när tillverkaren rullar ut grafikprocessorer på bred front under år 2021.