Kompakta datorer är på modet i entusiastkretsar och med datorlådor som Cooler Master Masterbox NR200 och Louqe Ghost S1 finns möjlighet att kombinera litenhet med fläskiga komponenter. Nämnda lådor har plats för fullstora grafikkort och nyligen testade SweClockers att knöla in Nvidias Geforce RTX 3080 Founders Edition i nämnda Ghost S1, något som både ur utrymmes- och temperatursynpunkt fungerade utan större problem.

Med de senaste generationens grafikkort från både AMD och Nvidia tar dock effektuttagen ett kliv upp, och för just Geforce RTX 3080 rekommenderar det gröna laget ett nätaggregat på 750 watt. Med små datorbyggen är mindre nätaggregat i formfaktorerna SFX eller SFX-L ofta krav och med 750 watt tangeras gränsen för tillgängliga toppsegmentet mäktar med. Nu höjer Silverstone ribban till 1 000 watt, med nätaggregatet SX1000.

SX1000.jpg
Silverstone SX1000 kablage.PNG
sx1000-lpt-package-2.jpg

Nykomlingen har den längre formfaktorn SFX-L och har yttermåtten 125 × 63,5 × 130 mm (B × H × D) för en volym strax över en liter. Den höga effektklassen kombineras med 80 Plus Platinum-certifiering för effektivitet i spannet 89 till 92 procent, när belastningen ligger mellan 20 och 100 procent. Silverstone understryker också att högkvalitativa japanska kondensatorer är del av konstruktionen, samt att 120 mm-fläkten är passiv vid belastning under 20 procent.

SX1000 är ett fullständigt modulärt nätaggregat, som levereras tillsammans med korta och platta kablar som klingar väl med användning i små system. Konkret består det medföljande kablaget av den obligatoriska 20+4-pinnars ATX-kontakten, dubbla 4+4-pinnars EPS, tre 6+2-pinnars PCI Express och därtill två SATA- samt en Molex. De tre sistnämnda kabeltyperna har två, fyra respektive tre kontakter vardera.

I skrivande stund är det oklart när den minimala nätdelen blir tillgänglig för köp och var priset landar.

Vilka dimensioner har din dator? Berätta i kommentarstråden!