Spelutvecklaren Bioware gick från klarhet till klarhet under perioden 2007 till 2012, när de rullade ut de tre första spelen i Mass Effect-serien. På senare år har den anrika utvecklaren däremot haft det motigt, med ett svalt mottagande riktat mot Mass Effect: Andromeda år 2017. Inte heller storsatsningen Anthem gick hem i stugorna, varför spelet nu byggs om från grunden.

I samband med den Mass Effect-nördiga högtiden "N7 Day" publicerar nu Bioware ett blogginlägg med ett glädjebesked för den som vurmar för sistnämnda spelserie: En uppfräschad version av Mass Effect-trilogin är på ingång, precis som rykten tidigare talat om. Samlingstiteln får namnet Mass Effect Legendary Edition och gör debut nästa år.

For many months now, our team at BioWare has been hard at work updating the textures, shaders, models, effects, and technical features of three enormous games. Our goal was not to remake or reimagine the original games, but to modernize the experience so that fans and new players can experience the original work in its best possible form.

Bioware har inte arbetat för att ändra spelet från grunden, utan istället för att modernisera genom uppdaterade texturer och tekniska aspekter, men även optimeringar för hög uppdateringsfrekvens och 4K UHD-upplösning. Därutöver specificeras att Mass Effect Legendary Edition får ett gediget innehåll bestående av enspelardelarna från de tre första huvudspelen, DLC-material samt paket med skydd och vapen.

Tidigare under året bekräftade en jobbannons för företaget att de pysslar med "nästa stora titel i Biowares mest prestigefyllda spelserier" och i det färska blogginlägget avtäcks detta officiellt. Klart är nu att det som avses är nästa del i Mass Effect, men exakt var berättelsen tar vid och vad utvecklaren hoppas på med titeln avslöjas vid ett senare tillfälle.

Det nya spelet är fortfarande tidigt i framställningsfasen och ungefärlig lucka för lansering är således okänd. För Mass Effect Legendary Edition sker utrullningen under våren år 2021 och detta till PC, Xbox One, Xbox Series X/S, Playstation 4 samt Playstation 5. Spelversionerna till de purfärska konsolerna ska få särskilda förbättringar, men fler detaljer om detta lovas till nästa år.

Har du några särskilda minnen från de tre första spelen och kommer du att köra Legendary Edition? Dela med dig i kommentarstråden!