Diskussionen om ocker, eller scalping, i samband med nya hårdvarulanseringar går het, inte minst på SweClockers forum. Där diskussionen på forumet främst handlar om privatpersoners försäljning av enstaka Geforce-grafikkort och Ryzen-processorer finns i den verkliga världen ett reellt problem med scalping – där botnät nu senast köpt upp det mesta i AMD Ryzen 5000-väg och säljer vidare på auktionssidor till prispremium uppåt 50 procent.

Enligt Hothardware har nyligen lanserade AMD Ryzen 9 5950X med en rekommenderad prislapp om 799 USD skymtats i flera auktionslistningar på Ebay med priser långt över 1 000 USD, där enstaka exemplar sålts för hela 1 200 dollar. Även Ryzen 9 5900X, med ett listpris om 549 dollar har istället sålts för 800 dollar.

ryzen-5000-ebay.jpg

Fenomenet kan komma att bli det nya normala i samband med lanseringar med begränsad tillgång – Radeon RX 6800-lanseringen den 18 november ser ut att gå samma öde till mötes. Inför lanseringen av "Vermeer" och Ryzen 5000-serien gick AMD förvisso ut med rekommenderade åtgärder för att stävja scalping – men dessa var just rekommendationer och riktlinjer. Att till exempel begränsa antalet sålda produkter per kund resulterar i slutänden i ett större botnät för scalpers.

Tillgången av grafikkort ser oavsett ut att bli skral – men exakt hur många Radeon RX 6800 som finns på butikshyllorna och i vems ägo de hamnar återstår att se den 18 november när grafikkortsserien lanseras.

Läs mer om AMD: