Med processorfamiljen Alder Lake kombinerar Intel högpresterande kärnor med lägre presterande och mer energieffektiva sådana. Konceptet är inte nytt och har de senaste åren populariserats av ARM, vars koncept Big.Little med framgång används i så gott som samtliga systemkretsar för telefoner på marknaden.

Fokus för Alder Lake blir dock inte enbart den bärbara delen, utan Intel har redan flaggat för att familjen även tar plats i stationära datorer. Nu går AMD:s teknikchef Joe Macri ut och ifrågasätter konceptet, och menar på att det inte finns några planer i närtid att följa Intel.

We've been studying big.LITTLE [...] it's been 15+ years, so this is not a new concept in any way shape or form. We continue to study it, we continue to look at it.

Under ett rundabordssamtal berättar Macri att AMD under lång tid forskat om big.Little och att bolaget gör det löpande. Han vill inte uttala sig om det är något som ligger i planerna längre fram, men talar om syftet bakom och inte minst utmaningarna.

At AMD, the marketing one we're going to throw out the window. We're not going to do it just to have a bigger number.

Inom den mobila världen blev konceptet vida använt för ökad energieffektivitet och därigenom längre batteritid, men kan också användas för att ge bättre flertrådad prestanda. I samma andetag frågar Macri retoriskt om målet är "fler kärnor" oavsett inverkan på tidigare nämnda variabler. Det senare är något han slår fast att AMD inte kommer göra.

Medan fördelar finns med hybridarkitekturer innebär en sådan stora utmaningar på mjukvarusidan, inte minst av operativsystem där schemaläggarens arbete är väsentligt lättare med identiska (symmetriska) kärnor. För optimal användning av dessa processorer krävs "smartare" operativsystem, en utveckling han menar är på god väg.

Att det senare är ett problem idag märktes inte minst med Intels processorfamilj Lakefield, där en högpresterande kärna kombineras med fyra mer energieffektiva. Trots en tekniskt imponerande design med staplade kretsar blev prestandan inte vad många hoppats, då just schemaläggaren i Windows 10 gjorde att den högpresterande kärnan sällan kom till sin rätt.

Nämnvärt är att just ARM är på väg bort ifrån Big.Little för högpresterande applikationer. Med sin senaste arkitektur Cortex-A78C, där C står för "Compute", siktar bolaget in sig på bärbara datorer och denna består av enbart stora kärnor. Rimligtvis skalar ARM framöver upp detta till system med än större strömbudget och kylkapacitet, såsom stationära datorer.

Intel-Architecture-Day-2020-Presentation-Slides-76.jpg

Intel Alder Lake bestyckas med åtta kärnor byggda på den högpresterande arkitekturen Golden Cove, som efterträder Willow Cove i processorfamiljen Tiger Lake. Dessa flankeras av åtta kärnor Gracemont, som blir de små och energieffektiva kärnorna. Processorfamiljen tillverkas på Intels 10-nanometersteknik.

Källa: PC Gamer

Läs mer om processorfamiljen Alder Lake: