I samband med lanseringen av Windows 8 år 2012 slog Intel och Microsoft på den stora trumman för hybriddatorer med pekskärm, varav den senare släppte en egen serie i syfte att sätta hög standard för industrin. Sedan dess har intresset från övriga datortillverkare falnat, men Microsoft fortsätter att iterera med produktserien Surface Pro som fått en trogen följarskara och är populär inom företag.

Analytiker spår en annalkande lansering av Surface Pro 8, något som stärks av ett ingenjörsexemplar som hittat ut på Ebay och köpts av Reddit-användaren Unreliable_Noob. Av bilderna framgår att enheten behåller samma eller åtminstone en närapå identisk design som generation sju med en 12,3-tumsskärm.

Surface-Pro-8o.JPG
Surface-Pro-8e.jpg
Surface-Pro-8f.jpg
Surface-Pro-8g.jpg
Surface-Pro-8h.jpg
Surface-Pro-8i.jpg
Surface-Pro-8j.jpg
Surface-Pro-8k.JPG

Nyheterna märks istället på insidan, där Microsoft kliver upp till Intels senaste processorgeneration Tiger Lake med fyra kärnor Willow Cove med flertrådstekniken Hyperthreading och integrerad Intel Iris Xe-grafik. Toppmodellen i familjen är Core i7-1185G7 med en maximal turbofrekvens på 4,8 GHz för processorkärnorna och 1,35 GHz för grafikdelens 96 beräkningsenheter.

Den nya processorn flankeras dessutom av uppdaterat systemminne där enheten kan utrustas med upp till 32 GB, upp från 16 GB för Surface Pro 7. Minnesstandarden är fortsatt LPDDR4X med en klockfrekvens i 4 266 MHz för en bandbredd om 68,2 GB/s. SSD-enheten tillhandahålls av Samsung och den maximala kapaciteten är även denna generation 1 TB.

En identisk design innebär att Microsoft Surface Pro 7 fortsatt har samma låga utbud av anslutningar. På vänster sida finns en 3,5 mm-ingång för ljud in/ut och till höger en USB Type-C samt en traditionell USB Type-A. På trådlösa fronten finns stöd för Wifi 6 (802.11ax) samt Bluetooth 5.0 LE. Givetvis återfinns anslutning för tidigare tillbehör som tangentbordet Surface Type Cover.

Då designen är slående lik Surface Pro 7 går det att anta att den behåller samma dimensioner och vikt. I sådana fall mäter den annalkande nykomlingen in på 292 × 201 × 8,5 mm (B × H × D) och väger strax under 800 gram. Det är dock inte omöjligt att dessa specifikationer skiljer något, då batteriet på insidan växt från 45 till 50 wattimmar (Wh).

Det finns ännu inget konkret datum för när Microsoft Surface Pro 8 tros släppas, men av allt att döma äger lanseringen rum innan årsskiftet.

Läs mer om Surface Pro och Tiger Lake: