AMD:s senaste processorserie Ryzen 5000 "Vermeer" har flugit av butikshyllorna efter lansering, tack vare sin klassledande prestanda. Till grund för denna prestanda står den omdanade arkitekturen Zen 3, som enligt tillverkaren är en helt ny sådan. Att ta reda på exakt vad som skiljer från Zen 2 och Ryzen 3000-serien är inte en helt enkel uppgift, men det hindrade inte Fritzchens Fuchs, som tidigare i sommar körde Crysis på en "Renoir"-processor utan kylning.

Därtill har Fuchs gjort sig känd för att demontera värmespridarna från varierande processorer och placera dem framför en infraröd kamera – något han nu gjort med en Ryzen 5 5600X. Då AMD löder fast värmespridaren är processen långt ifrån användarvänlig, även Fritzchens Fuchs misslyckades delvis med borttagningen till den grad att processorn numera är obrukbar. Resultatet blev dock bra nog för att bistå med högkvalitativa bilder av Zen 3-kärnan och processorns uppbyggnad.

Ryzen 5 5600X består på kiselnivå av två chiplets, en CCD samt en fristående I/O-krets byggd på 12 nanometer. Mest stryk under skalperingen tog CCD:n, men Twitteranvändaren Locuza lyckades trots det mappa upp kärnans olika beståndsdelar, där han noterade likheter såväl som olikheter med Zen 2 och "Matisse". Oförändrade eller nästintill oförändrade är FPU och mikrokod, L1D-cache samt L2-cache.

AMD-Ryzen-5000-Zen-3-Desktop-CPU_Vermeer_Die-Shot_1-scaled.jpg

"Vermeer"-kärnan i Ryzen 5 5600X. Bildkälla: Locuza

Stora skillnader noteras istället hos Microop- och L1I-cachen, samt den sistnämndas tillhörande Branch Target Buffer, som bonats om och fått nya hem i kärnan. Även L3-cachen har enligt Locuza genomgått "flertalet förändringar". Avslutningsvis menar han även att en Zen 3-kärna är betydligt längre än en Zen 2-dito.

Huruvida Fritzchens Fuchs framöver utsätter en Ryzen 9 5900X eller 5950X för samma behandling återstår att se – i så fall dubbleras insatsen med dubbla CCD istället för de upp till 16 kärnorna istället för fallet Ryzen 5 5600X och dess lösning med en enkel som huserar upp till åtta stycken.

Läs mer om AMD Ryzen 5000 "Vermeer":