Turerna kring Huawei har varit många det senaste året, där de kanske mest omfattande berör konflikten med USA. Förbud mot samarbete med amerikanska företag har exempelvis plockat bort Android från bolagets nya telefoner, samtidigt som brutna band med Qualcomm och TSMC flyttat systemkretsarna åtskilliga tekniksprång bakåt.

I Sverige har istället den kinesiska telekomjättens del i de kommande 5G-näten varit en het potatis. Enligt riktlinjer från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten kan teknik från Huawei innebära risk för landets säkerhet. Med anledning av detta förbjöd Post- och telestyrelsen i slutet av oktober teknik från duon, när den stundande 5G-auktionens vinnare bygger sina respektive nät. Nu häver Förvaltningsrätten i Stockholm förbudet.

Enligt förvaltningsrätten har Huawei rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut och utfallet av överklagandet är inte självklart. Med anledning av detta förklaras förbudet mot Huawei-produkter i 5G-nät ogiltigt. Detta gäller fram till det att förvaltningsrätten avslutat prövningen av målet, varefter förbudet kan försvinna permanent eller återigen bli gällande.

Planen var att redan den 10 november dra igång den första delen av auktionen kring 5G-frekvensbanden, där 3,5 GHz-bandet skulle vara först ut. Nu står klart att de ändrade spelreglerna får Post- och telestyrelsen att skjuta upp datumet, men när auktionen går av stapeln är i skrivande stund okänt. Framtiden får även utvisa hur myndigheterna bakom Huawei-rekommendationerna svarar på beslutet.

Källa: SVT

Läs mer om Huawei och 5G: