De senaste åren har den kinesiska telefon- och telekomjätten Huawei varit hårt ansatt till följd av USA:s handelsblockad och misstankar om säkerhetsproblem i bolagets telekomutrustning. Följden har blivit att Huaweis telefoner inte tillåts använda Googles tjänster och applikationer för operativsystemet Android, och deras 5G-utrustning är ifrågasatt i ett flertal länder världen över.

Detta har lett till rykten om att Huawei ämnar sälja av dotterbolaget Honor, vars ungdomsfokuserade utbud utgörs av telefoner för budget- och mellansegmentet. Detta bekräftas nu av Reuters som rapporterar att Huawei säljer av Honor i sin helhet för 100 miljarder yuan, eller cirka 15,2 miljarder USD. Köpare är dels företagets hemstad Shenzhen och dels den inhemska telefondistributören China Digital.

Honor_telefoner-2.jpg

Honor är primärt kända för telefoner, men säljer även klockor och datorer.

Avyttrandet av Honor ses som ett tecken på att Huawei inte ser någon lättnad i USA:s handelsrestriktioner på horisonten, och att bolaget nu fokuserar om mot telefoner i premiumsegmentet och för företagskunder. Utöver problem med att sälja telefoner utan Googles tjänster kämpar Huawei också med att bolagets processorer i Kirin-familjen inte längre får tillverkas av TSMC, vars tekniker 7 och 5 nanometer är världsledande.

Nyligen avtäckte Huawei telefonerna i Mate 40-serien, där Mate 40 Pro säljstartas i Sverige den 16 november år 2020. Hjärtat i telefonerna är Kirin 9000 som tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik. Det blev den sista processorn att tillverkas hos TSMC innan handelsrestriktioner satte stopp även för denna komponent i Huaweis telefonverksamhet, och från september i år gäller leveransstopp från TSMC:s fabriker.

Huawei får istället rikta in sig på inhemska samarbeten, vilket enligt rapporter börjar med kinesiska Shanghai IC R&D som tillverkar kretsar på inte riktigt lika moderna 45 nanometer. Att Honor knoppas av från Huawei innebär att USA:s handelsrestriktioner inte gäller för nya telefoner som produceras under de nya ägarnas flagg.

Läs mer om handelskonflikten mellan USA och Huawei: