Den som har varit med i tekniksvängen länge minnes säkert upplevelsen i att första gången skriva in "www" i webbläsarens adressfält, och ge sig ut på nymodigheten som kallades internet. Bakom systemet och URL-upplägget låg engelsmannen Tim Berners-Lee, som utvecklat grundbultarna för internet vid forskningsinstitutet CERN i Schweiz. Frukten av hans arbete publicerades år 1989, och resten är som det heter historia.

Tim Berners-Lee vilar dock inte på gamla lagrar och har på senare år startat företaget Inrupt med kollegorna John Bruce och Bruce Schneier. Företagets målsättning är att skapa ett upplägg där servrar som ansluter till internet begränsar den data som delas med andra servrar och tjänster till att endast innefatta absolut nödvändig data. Upplägget kallas Enterprise Solid Server, och bygger på att data lagras i behållare eller "pods" som skyddas av en teknik vid namn Solid.

EnterpriseSolidServer.jpg

Pods står här för Personal Online Data Stores och som namnet antyder handlar det om databehållare för individens personliga uppgifter. Solid är en öppen källkod-plattform som används för att skapa decentraliserade sociala applikationer. Tekniken är modulär och följer de öppna standarder och protokoll som definieras av W3C. Med Solid säkras användarens personliga "pod", där användaren kan bestämma i vilken utsträckning uppgifter ska delas från denna.

Enterprise Solid Server är dock inte bara ett lösryckt förslag från en teknikprofil, rapporterar Cnet. Lösningen har under flera månaders tid testkörts hos brittiska hälsomyndigheten NHS, mediabolaget BBC och banken Natwest Bank. Även regionala myndigheter i de flamländska delarna av Belgien har tillämpat Enterprise Solid Server på testnivå.

Enligt Inrupt kan alla som så önskar anmäla intresse för att använda Enterprise Solid Server i den egna IT-miljön.

Låter systemet Tim Berners-Lee och hans kumpaner föreslår vettigt för dig? Skulle du vilja se att det tillämpas av företag eller myndigheter i Sverige?