Under gårdagens datorfokuserade Apple-evenemang introducerade företaget till slut de första Mac-datorerna som huserar egenskapta ARM-processorer. Namnet på processorn är M1, som utöver Apples egna processorkärnor även huserar hemmabyggd grafikkrets. Under kvällen avtäcktes ett flertal specifikationer för två bärbara modeller och kompakta datorn Mac Mini, däribland stöd för anslutningar över Thunderbolt och USB.

Apple_M1_TB3.jpg

Presentationen av de nya datorerna angav att samtliga M1-bestyckade modeller utrustas med portar av typen USB Type-C, där både bild, ljud och data kan överföras via protokollen som ingår i Thunderbolt och USB 4. Ett antagande som många sannolikt gjorde var att detta gäller Thunderbolt 4 och USB 4, men så är inte fallet. Istället är det Thunderbolt 3 som gäller, och därmed ingår inte några av de förbättringar som införs i den nyare versionen.

Vid en ytlig granskning är tredje och fjärde generationens Thunderbolt lika varandra. Båda stöder maximal bandbredd om 40 Gbps och då USB-protokollet kan överföras via Thunderbolt kan Apple parkoppla Thunderbolt 3 med USB 4. En mer grundlig granskning av vad Intel lyfter fram med framstegen i Thunderbolt 4 pekar dock på några viktiga skillnader som inte tillkommer den som köper ny M1-utrustad Mac hösten 2020.

Läs också: Intel klargör Thunderbolt 4 inför höstens lanseringar

Med Thunderbolt 4 är det möjligt att ansluta två 4K-upplösta skärmar, eller en 8K-variant, samtidigt som USB-data kan överföras med bandbredd om 3 GB/s över en kabel. För att uppnå detta har Intel också introducerat certifiering av kablar som möter Thunderbolt 4/USB 4-nivå, och dessa kablar garanterar också att kapaciteten om 40 Gbps håller över längre avstånd än vad Thunderbolt 3 och dess utbud av kablar medger.

Apple anger inte anledningen till varför bolaget valt att satsa på Thunderbolt 3 över dess mer moderna syskon. Potentiella anledningar inkluderar att den äldre tekniken medför lägre tillverkningskostnader, men det kan också vara så att Thunderbolt 4 introducerades för sent i Apples produktutveckling för att det skulle kunna ta plats i systemkretsen M1. Då båda standarder nyttjar det fysiska gränssnittet USB Type-C kan Apple välja att växla upp till Thunderbolt 4 med 2021 års Mac-uppställning.

Apples datorer med hemmabyggda ARM-processorn M1 kan förbokas nu och börjar levereras till kunder den 17 november år 2020.

Läs mer om Thunderbolt och USB: