Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, är världens största kontraktstillverkare av kretsar med storkunder som Apple, AMD, Nvidia och Qualcomm. Tidigare under året gick TSMC ut med att det bolaget ska bygga en ny fabrik (eng. foundry) i USA, Arizona, med en investering på tolv miljarder dollar.

Under TSMC:s senaste styrelsemöte klubbas ytterligare anslag om 3,5 miljarder dollar till den nya USA-fabriken. Med den nya fabriken siktar TSMC på en produktionskapacitet om 20 000 kiselplattor (eng. wafers) per månad, med huvudsakligt fokus på den idag moderna tillverkningstekniken 5 nanometer.

Intressant i sammanhanget är att Techpowerup rapporterar att TSMC inleder ett samarbete med Intel, som också tillverkar kretsar i Arizona. Som en av världens största tillverkare av kretsar har Intel väletablerade leveranskedjor av materiell, något som TSMC avser dra nytta av. Beskedet kommer kort efter uppgifter om att Intel överväger TSMC-tillverkning med start år 2023.

Intel har under många år haft tillverkningstekniska bekymmer, där bolagets 10-nanometersteknik är rejält försenad. Det har gjort att bolaget gått från tveklöst världsledande till att hamna rejält på efterkälken. Huruvida samarbetet har med detta att göra eller om det enbart handlar om att dra nytta av synergieffekter med att ha fabriker belägna nära varandra återstår att se.

Den nya fabriken är en del av ett nytt dotterbolag som i sin helhet ägs av TSMC. Byggande inleds år 2021 och fabriker beräknas vara färdig 2024.

Källa: TSMC via Techpowerup

Läs mer om TSMC: