Tidigt i november lanserade AMD sin nya Ryzen 5000-serie med kodnamnet Vermeer, där en från grunden omdanad arkitektur gav ett större prestandalyft än många bedömare räknat med. Efter att den nya chiplet-kretsen med skalperats av Frizchens Fuchs släpper densamma närbilder av den nya kärnan som är arkitekturen Zen 3.

AMD-2-vs-3.png

Zen 2 jämförd mot Zen 3. Bildkälla: Fritzchens Fuchs

Till vänster är Zen 2 som används för Ryzen 3000 "Matisse" och till höger är nya Zen 3. Den senare är 14 procent större än dess föregångare, vilket tillskrivs bredden. Samtidigt visar bilderna tydligt AMD:s påstående om en till stor del omdanad arkitektur, då logik i kretsen är tydligt ommöblerad. Det här är även något som bekräftats tidigare när Fuchs tog bort värmespridaren på en Ryzen 5 5600X.

Medan Zen 3 har många förbättringar är det tydligt att den ökade kretsytan kan tillskrivas det stora blocket till vänster, som är kärnans flyttalsenhet. Det är också just flyttalsenheten som är en av delarna i arkitekturen som förbättrades mest ställt mot Zen 2.

Jämförelsen visar att Zen 3 inte enbart är större till ytan, utan att många av delarna ser krympta ut. Något som bör innebära en ökning i transistortäthet. Att så skulle bli fallet är även något det cirkulerat uppgifter om tidigare, och som sannolikt kan tillskrivas en kombination av en optimerad design från AMD och småjustering i TSMC:s 7-nanometersteknik.

Källa: Fritzchens Fuchs via Reddit

Läs mer om Ryzen 5000 "Vermeer":