Intel sjösatte nyligen sitt kylarkoncept Cryo Cooling Technology, en uppställning slutna vattenkyllösningar med termoelektriska kylare, eller peltierelement, installerade. För att kunna nyttja den nygamla lösningen krävs en stor bunt pengar, ett rejält nätaggregat, samt mjukvara för styrning av kylaren – något Intel låst in till sina egna produkter.

Detta har inte visat sig hindra den tyske extremöverklockaren Roman "der8auer" Hartung, som publicerat en video där han testar Intels senaste kyllösning på en AMD Ryzen 9 5950X, med intressanta resultat. Till att börja med nyttjades ett externt system med en Intel Core i9-10900K för att enbart styra kyllösningen, där Hartung sedan testade AMD-processorn med peltierelementet både på- och avstängt.

Skillnaden mellan temperaturer i Cinebench R15 och dess enkeltrådade test var så stor som 40° Celsius – 90° utan elementet aktiverat ställt mot 50° med, enligt Tom's Hardware. Cryo Cooling-kylaren signerad EKWB tillät också obelastade processortemperaturer nedåt 2° Celsius, kyleffekt som utan reglering av peltierelementets effekt är kallt nog att skapa kondensation i systemet.

Den förbättrade kylningen medgav boost-frekvenser om 5 050 MHz på enskilda kärnor, samtidigt som frekvenserna över samtliga kärnor nådde 4 800–4 900 MHz med hjälp av Precision Boost 2. Hartungs frekvensmässiga absoluta toppnotering var hela 5 323 MHz, dock utan några som helst ambitioner gällande systemets stabilitet.

Konceptet Cryo Cooling Technology tillför med andra ord ett mervärde i form av lägre temperaturer med hjälp av ett nygammalt koncept till prestandaentusiaster. För priset 3 700 kronor kan dock anpassad vattenkylning ge liknande resultat, utan att binda upp konsumenten till ett visst märke. Den mer extrema överklockaren på jakt efter större siffror får för samma pengar istället en koppartub och en hel del kolsyreis.

Läs mer om Der8auer: