Utöver att Sonys och Microsofts nya generation av spelkonsoler bjuder på uppgraderad kapacitet i form av grafisk prestanda och snabb lagring tar de också ett steg framåt sett till bildanslutning. Både Playstation 5 och Xbox Series X/S stöder HDMI 2.1, vars maximala bandbredd om 48 Gbps möjliggör 4K-upplösning i 120 Hz bilduppdatering.

Att samtliga spelkonsoler stöder denna kombination av upplösning och uppdatering antyder att hårdvaran har den fulla kapaciteten i HDMI 2.1. Så verkar dock inte vara fallet för Playstation 5, detta enligt HDTVtest (Youtube) och välkända profilen Vincent Teoh. I en videogenomgång beskriver han hur han gått till väga för att avgöra hur stor del av HDMI-anslutningens bandbredd Sonys spelkonsol utnyttjar, och vilken färgkomprimering det ger.

PS5_Yno40Gbps-1.jpg
PS5_Yno40Gbps-3.jpg

Anledningen till att bandbredden undersökts är att Playstation 5 i inställningarna för bildanslutning bara anger full RGB-färgåtergivning för 4K UHD i 60 Hz. Under menyalternativen för spelkonsolens frekvensomfång anges däremot färgkomprimeringen YUV422 eller chroma subsampling 4:2:2 för 120 Hz, vilket är lägre än komprimeringsgraden 4:4:4 som gäller vid full RGB. För att undersöka om så är fallet använder Vincent Teoh en informationsmeny (OSD) i en LG CX-TV som visar uppgifter om HDMI-anslutningen.

Efter detta startar han spelet Devil May Cry 5, vilket innehåller ett prestandaläge med 120 Hz bilduppdatering. Med spelet igång rapporterar TV:n en upplösning om 4K UHD i bilduppdateringen 120 Hz, men med färgkomprimeringen YUV422. Vidare efterforskning visar att 12-bitars färgdjup används, vilket innebär att den totala bandbredden som används är 32 Gbps. Jämförelsevis stöder Microsofts Xbox Series X upplösning om 4K UHD i 120 Hz med full RGB (4:4:4) med bandbredd om 40 Gbps över HDMI 2.1.

Huruvida begränsningen ligger i hårdvaran eller om detta är något Sony kan åtgärda med en framtida systemuppdatering är ännu inte känt. För närvarande förefaller det alltså som att Playstation 5-ägare som investerat i en rykande färsk 4K-TV med stöd för HDMI 2.1 inte kan utnyttja detta fullt ut.

Läs mer om Playstation 5: