För dagens telefonanvändare som inte uppskattar att företag granskar användarmönster har det senaste året inneburit introduktionen av alternativ som vänder sig mot just sådan granskning. Pinephone är ett sådant exempel som baseras på en öppen Linux-distribution, och flertalet projekt likt /e/OS ger användare en Google-befriad tolkning av Android. Nu lanserar företaget Purism telefonen Librem 5, som likt Pinephone nyttjar Linux för att ge användaren en öppen telefonmjukvara.

Librem5-3.jpg

Purism säljer sedan tidigare bärbara datorer i Librem-familjen där företaget tillämpar operativsystemet Pure OS, vilket bygger på Linuxdistributionen Debian i grunden tillsammans med användarmiljön GNOME. För tre år sedan meddelade bolaget att produktutbudet skulle utökas till att även innefatta mobiltelefoner, vilket nu mynnar ut i telefonen Librem 5. Skärmen är av IPS-typ och mäter in på 5,7 tum med upplösningen 1 440 × 720 pixlar.

Beräkningar utförs av den fyrkärniga processorn NXP i.MX 8M, där fyra prestandakärnor av typen ARM Cortex-A53 arbetar i klockfrekvensen 1,5 GHz. Dessa sällskapas av en enklare Cortex-M4 för lättare uppgifter. Processorn backas av grafikdelen Vivante GC7000Lite, vilken enligt Purism har nog med hästkrafter för att rendera 3D-spel och använda externa skärmar för ett skrivbordsläge. Primärminnet mäter in på 3 GB medan den interna lagringen rymmer 32 GB och är av eMMC-typ, vilket kan expanderas med Micro SD-minneskort.

Batteriet mäter in på 4 500 milliamperetimmar, och kan bytas ut av användaren själv. Sett till trådlös kommunikation stöds 4G-nätverk av typen LTE Cat.4, vilket medger hastigheter om 150 Mbps för nedladdning och 50 Mbps uppladdning. För lokala trådlösa nätverk stöds Wifi 5 (802.11ac) samt enhetsanslutning med Bluetooth 4. Telefonen är vidare bestyckad med GPS-funktion och den inbyggda DAC-kretsen backar den idag utrotningshotade 3,5-millimeters ljudutgången.

Då Purism förordar personlig integritet med Librem 5 bestyckas telefonen till det yttre också med tre knappar som stänger av Wifi, mobilanslutning respektive mikrofon och kamera, och samtliga tre stänger av GPS-funktionen. Andra hårdvarufunktioner innefattar en bakre kamera med sensorupplösning om 13 megapixlar, samt en främre selfie-variant om 8 megapixlar.

Librem5-2.jpg
Librem5-4.jpg
Librem5-5.jpg
Librem5-6.jpg

Hårdvaran är i sig inget att bli upphetsad över, och det är istället mjukvaran Purism lyfter fram som det stora säljargumentet. Det Debian Linux-baserade systemet Pure OS kan dels köra native-applikationer för Linux och dels HTML5-applikationer som körs i webbläsarvy. Purism menar att företaget planerar att köra dessa HTML5-applikationer isolerade i virtuella "sandlådor", där syftet är att de inte ska kunna nå andra delar av systemet eller data användaren inte vill exponera.

Då systemet i grunden är ett fullgott Linuxsystem kan telefonen användas som ett skrivbordssystem när den ansluts till en extern skärm, något Purism demonstrerar i videoklipp på produktsidan. Den som hade hoppats på en telefon i budgetklassen får dessvärre leta vidare, då Librem 5 går loss för 799 USD eller strax över 8 600 kronor inklusive moms. Då företaget tillverkar telefonerna stegvis väntas köpta telefoner levereras "inom några månader".

Vad tycker du om vad Librem 5 representerar? Är öppen källkod och fokus på personlig integritet nog för att motivera ett högt pris för relativt enkel hårdvara?