Bara veckor efter lanseringen av Radeon RX 5700 XT och RX 5700 sommaren 2019 började det tisslas och tasslas om "Big Navi", som skulle ta AMD tillbaka till prestandatoppen. I november kom till slut duon RX 6800 XT och RX 6800 och infriade förväntningarna, men för den som ville plocka hem ett uteblev grafikkorten mer eller mindre från butikshyllorna.

rx_6000-1.jpg

Idag klockan 15:00 öppnar AMD för försäljning av partnertillverkade modeller – men i Sverige blir det ingen lansering att tala om. I en rundringning till svenska återförsäljare framgår att de allra flesta inte har fått in ett enda grafikkort från partnertillverkare, något flera svenska butiker redan valt att förvarna om. Endast Komplett uppger att de fått in grafikkort och att det även då handlar om en handfull.

Situationen ser inte ut att vara isolerad till Sverige och Norden, utan gäller även AMD:s viktiga prioriterade hemmarknad USA. Den stora Youtube-profilen JayzTwoCent skriver på Twitter att "återförsäljare efter återförsäljare" får in noll partnertillverkade AMD-grafikkort på dagens lansering.

SweClockers har tidigare skrivit om fulspel med påhittade priser på lanseringsdagen och ämnet var i skottgluggen i vårt senaste Fredagsfokus. När vi åter ställer frågan om priserna förstärks bilden av att det är omöjligt att möta AMD:s rekommenderade prislappar.

En uppgiftslämnare talar om att marginalen i bästa fall är noll (0) procent eller strax därunder. Att följa AMD:s rekommenderade priser skulle alltså de facto innebära förlust med faktorer som logistik och personalkostnader inräknat. Än så länge talar allt för att det bästa scenariot inte kommer kunna infrias under en överskådlig framtid.

I faktiska siffror ska Radeon RX 6800 från olika tillverkare gå för cirka 8 000 kronor – väl över det svenska rekommenderade priset 6 249 kronor. För Radeon RX 6800 XT som har ett rekommenderat pris på 6 999 kronor är situationen än mer prekär.

De olika Radeon RX 6800 XT-modellerna lägger sig på uppemot 10 000 kronor och vissa modeller kan komma att klättra högre än så. Instegskortet från en av de överlag dyrare tillverkarna landar på 9 999 kronor, vilket med andra ord talar för att mer påkostade modeller från samma aktör lägger sig över 10 000-kronorsstrecket.

Vid låg tillgång och hög efterfrågan är det naturligt att priser trissas upp, men i det här fallet är det inte hela sanningen. En av AMD:s allra närmsta partnertillverkare berättar att de normalt har marginaler på redan låga 10–12 procent, men att AMD pressat marginalerna till "historiskt låga" nivåer, vilket bidrar till omöjligheten att möta AMD:s rekommenderade priser.

När SweClockers testar grafikkort från partnertillverkare hör det till vanligheten att vi får priser som ska gälla i butik. Den här gången är det dock ingen som vill gå ut med några sådana uppgifter, utan de hänvisar till att fråga återförsäljarna.

Riktig tillgänglighet dröjer till ... någon gång

Ett ännu större frågetecken än priserna är när det faktiskt ska finnas grafikkort att köpa utan väntetider på veckor eller rentav månader. Här är det kort och gott omöjligt att få några raka besked, då ingen av inköparna hos svenska återförsäljare fått några besked från AMD. Det enda som går att säga med säkerhet är att riktig tillgänglighet ligger långt bort i tiden.

Komplett-RX6800.PNG

I ett officiellt utlåtande skriver Komplett att de endast fått in ett fåtal kort från partnertillverkare, samt att tillverkningstakten är väldigt låg och att väntetiderna spås bli lång. Komplett, en återförsäljare som oftast prioriteras av AMD, skriver att den som vill vänta bör förbereda sig på att vänta länge – till första halvan av 2021. Det vill säga någon gång under perioden januari–juni.

Läs mer om Radeon RX 6000-lanseringen: