I takt med att allt fler teknikintresserade konsumenter flyttat över till att handla i webbaserade butiker har traditionella fysiska butiker fått det allt mer kämpigt. Butikskedjan Teknikmagasinet, som likt namnet antyder säljer allehanda teknikprodukter, blev påtagligt medvetna om detta när bolaget gick in i rekonstruktionsprocess år 2017. Efter det köptes företaget av affärsmannen Peter Gyllenhammar upp bolaget år 2018.

När affärerna gick fortsatt knackigt såldes Teknikmagasinet vidare till Ambia Trading AB i början av år 2020, något som inte heller det fungerade då egna finansiella bekymmer hos Ambia Trading AB ledde till att rekonstruktionen av Teknikmagasinet nyligen avbröts. Framtidsutsikterna såg då mörka ut, men nästa bolag med ambitioner om att rädda prylkedjan är Matera Retail AB som meddelar att bolaget köper upp både Teknikmagasinet och Appricot Life AB.

Det sistnämnda är ett dotterbolag inom Ambia Trading AB som fokuserar på försäljning av Apple-produkter, vilket startades i samband med att den forna Apple-fokuserade butikskedjan Digital Life AB gick i konkurs. Nya ägarna Matera Retail AB lyfter i sitt pressmeddelande fram att utvecklingen av Teknikmagasinets affärsmodell fortfarande är under arbete, och att dess nya fokus på telefonreparation är en del av denna modell.

Samtliga 85 butiker innehåller en verkstad för reparation av telefoner. Samtidigt meddelar Matera Retail AB att bolaget avser att stärka Teknikmagasinets satsning på tekniska "lifestyleprodukter" och "funtech", som därmed blir en profilering i konkurrensen med de stora återförsäljarna av teknikprodukter. Även Appricot Life AB ser en ökad satsning, med en ny butik i Åre och en webbutik för Black Friday som föga oväntat öppnar dörrarna idag.

Vad tror du om en satsning på livsstil och "funtech"? Är det något du eller folk i din närhet tilltalas av, eller ytterligare ett sidospår mot konkursens ändhållplats?

Läs mer om Teknikmagasinets ekonomiska svårigheter: