När det kommer till att bedöma hur snabb ens hårdvara är gällande att rulla beräkningstungs spel kan både praktiska spel och syntetiska mätverktyg tillämpas. Såväl SweClockers testlabb som spelentusiaster kan använda testverktyget 3DMark för att få mätvärden för hur processor och grafikdel hanterar testsviten. Dessa siffror kan jämföras med värden för annan hårdvara, men det kan ändå vara svårt för den oinvigde att bedöma vad de innebär i praktiken.

3Dmark-1.jpg
3Dmark-3.jpg
3Dmark-2.jpg
3Dmark-4.jpg
3Dmark-5.jpg
3Dmark-6.jpg

Företaget bakom 3DMark, UL Benchmark, underlättar denna problematik genom att komplettera testsviten med en bedömning av hur hårdvaran presterar i faktiska spel. Den uppskattade prestandan baseras på grafikpoängen, och visas i samband med denna i gränssnittet. Användaren kan via en rullgardinsmeny välja vilken upplösning och spel bedömningen ska baseras på, och får då en uppskattad bilduppdatering baserad på vald upplösning och spel.

Den uppskattade prestandan baseras på den grafiska inställningsnivån Ultra, och för närvarande erbjuds upplösningarna 1080p och 1440p. Spelen som inkluderas i prestandabedömningen inkluderar i dagsläget Apex Legends, Fortnite, Battlefield V, Grand Theft Auto V och Red Dead Redemption 2, men fler titlar väntas tillkomma framöver.

Den som vill testa uppskattad spelprestanda i 3DMark kan göra detta i gratisversionen 3DMark Basic Edition eller köpa 3DMark Advanced Edition vilken innehåller fler testsviter än grundversionen.

Läs mer om 3DMark: