Stationära datorer i extra kompakt format är ingen nyhet, där exempelvis Intels NUC-enheter är populära system med bolagets processorer avsedda för bärbara datorer under huven. Med Ryzen-familjen erbjuder även AMD mobila processorer med rejäl prestanda, och i somras lånade Asus yttermåtten från NUC till den Ryzen 4000U-centrerade PN50-familjen.

Nu följer Asrock ett snarlikt recept och avtäcker minidatorn Mars 4000U, som kan konfigureras med upp till 8 kärnor och 16 trådar genom AMD Ryzen 7 4800U. Tillverkaren lyfter att den färska datorserien är den tunnaste stationära varianten med AMD-processor och specificerar höjden 26 mm, i sällskap av längd och bredd på 194 respektive 150 mm för total volym kring 0,75 liter.

Under det minimala skalet syns dubbla platser för 64 GB DDR4-minne av SODIMM-typ och på lagringsfronten finns en plats för en 2,5-tumsenhet samt en M.2-anslutning med stöd för både SATA och NVM Express. Den fastlödda processorn kyls aktivt av en radialfläkt med tillhörande kylfläns. På produktsidan listas de tre processorvarianterna Ryzen 7 4800U, 5 4500U och 3 4300U, där de två sistnämnda kommer med 6 respektive 4 kärnor utan flertrådsteknik.

Grafikdelen beror av processorn och med den 8-kärniga toppmodellen följer 8 beräkningsenheter, medan småsyskonen stannar på 6 respektive 5 stycken. Samtliga processorer har TDP-värde 15 watt i linje med litenheten, men samtliga datorer strömförsörjs av en extern nätdel på 65 watt. Enligt Asrock är Mars 4000U lämplig för allt från spelande till kontorssysslor, där de dubbla bildutgångarna understryks. Den ena är klassiska VGA med stöd för 1080p, medan den ackompanjerande HDMI-anslutningen mäktar med 4K UHD i 60 Hz.

Asrock Mars 4000U 1.png

I förhållande till storleken är anslutningsmöjligheterna många och sammanlagt finns sju USB-anslutningar: fyra USB 3.2 Gen. 1 Type-A (5 Gbps), två USB 2.0 samt en USB 3.2 Gen. 1 Type-C (5 Gbps). Gigabit Ethernet, SD-minneskortsläsare och in- respektive utgång för ljud avrundar det trådbundna utbudet, som har sällskap av trådlösa Wifi 6.

Det är i skrivande stund oklart när Mars 4000U landar på butikshyllor och vad priset blir. Klart är dock att ett stativ samt VESA-fästen medföljer i paketet, men huruvida varianter med förmonterade minnen och lagring blir aktuella får framtiden utvisa.

Har du någon extra kompakt dator hemma? Hur stor är den och vad används den till? Berätta i kommentarstråden?