Både AMD och Nvidia har rivit av grafikkortslanseringarna i toppskiktet och rykten kring vad som komma skall handlar nu istället om den mer plånboksvänliga mellanklassen. I fallet Nvidia rör det sig om modellen Geforce RTX 3060 Ti, som på senare tid omgärdats av ett lätt duggregn av produktbilder och prestandatester.

Nvidia Geforce RTX 3060 Ti nära RTX 3070 i nya prestandaresultat

Uppgifter pekar mot en lansering redan den 2 december, något Nvidia dock inte yppat några officiella uppgifter kring. Ett riktpris på 399 USD för referenskorten har också varit på tapeten, något som nu får stöd av europeiska prisuppgifter för en lång rad partnerkort.

Det är den litauiska återförsäljaren Skytech som tagit sig friheten att addera nio Geforce RTX 3060 Ti-kort till webbutiken, modeller som är signerade Gigabyte, Zotac och Inno3D. Videocardz rapporterar om klavertrampet och noterar att återförsäljaren inte är först med att röja europeiska priser, men först med att släppa ett batteri av priser och därtill tillåta förköp.

Skytech RTX 3060 Ti.png

Sistnämnda är en sanning med modifikation och innan förköp måste användaren intyga att hen är införstådd med att korten faktiskt inte finns i lager. Möjligheten till köp pekar dock på att det inte bara handlar om tillfälliga priser som butiken använder fram till officiell lansering. Samtliga är även i samklang med det omtalade riktpriset.

Referenspriset 399 USD motsvarar ungefär 4 200 kronor med 25 procent moms inräknad, vilket kan översättas till 415 euro. Lägstanivån hos Skytech är 463 euro och avser tvåfläktslösningen Inno3D Twin X2 OC – tätt följd av 466 euro-modellen Gigabyte Eagle, vilka i runda slängar innebär ett påslag om 500 kronor över referensnivån.

Gigabyte-RTX-3060-Ti-AORUS-MASTER-2_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Aorus Master. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte-RTX-3060-Ti-AORUS-MASTER-4_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Aorus Master. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte-RTX-3060-Ti-AORUS-MASTER-7_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Aorus Master. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte-RTX-3060-Ti-EAGLE-OC-3_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte-RTX-3060-Ti-GAMING-OC-7_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte-RTX-3060-Ti-GAMING-OC-PRO-3_videocardz.jpg

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC Pro. Bildkälla: Bilibili via Videocardz

Gigabyte Aorus Master motsvarar andra änden av spektrat med ett listpris om 563 euro. Modellen har även fastnat på bild i en så kallad unboxing-video publicerad på den kinesiska sajten Bilibili, något Videocardz förevigat. Aorus Master är en rejäl modell med sex bildutgångar, tre fläktar och RGB-belysning, men i samma video skymtas också Gigabytes Gaming OC, Gaming OC Pro och Eagle OC.

På specifikationsfronten har 8 GB GDDR6-minne i sällskap av GA104-kretsen med 4 864 aktiva CUDA-kärnor, framkommit. De många läckorna är eniga om lanseringsdatumet 2 december och det återstår att se om Nvidia föregår detta med officiell information om pris och specifikationer. Återförsäljarnas framtida lagersaldon får svara på den ständigt aktuella frågan om tillgänglighet.

Är du på jakt efter ett nytt grafikkort i mellanklassen? Kan Geforce RTX 3060 Ti vara något för dig? Berätta i kommentarstråden!