Apples första steg i övergången från Intel-levererade processorer till egna ARM-baserade diton har mötts med genomgående lovord för både prestanda och energieffektivitet. Övergången innebär dock även att Microsofts operativsystem Windows 10 för x86-processorer inte kan köras på Apples tolkning av ARM, och i dagsläget saknas stöd för emulering av Windows 10 på Apples första egenskapta M1.

Den kreativa utvecklaren Alexander Graf har dock lyckats med konststycket, rapporterar the8-bit. Bedriften åstadkoms genom att använda emuleringsmjukvaran QEMU på Mac OS. Genom QEMU luras 64-bitarsversionen av Windows 10 för ARM att tro att den körs på en kompatibel ARM-processor, med imponerande prestanda som följd.

Slutsatsen efter testerna är att prestanda inte ligger på samma nivå som för Intel-kod som tolkas via Apples mjukvarulager Rosetta 2, men att resultaten hamnar nära. Den närmast jämförbara datorn med Windows 10 för ARM är Microsofts egen hybriddator Surface Pro X, där en Qualcomm-signerad ARM-processor arbetar under huven. Windows 10 för ARM emulerad via QEMU på Apples M1-processor bräcker Microsofts hybriddator rejält.

I prestandaresultat från testsviten Geekbench 5 når Windows 10 på Apple M1 en poäng om 1 288 poäng enkeltrådat och 5 449 poäng flertrådat. Surface Pro X landar istället på signifikant lägre 765 respektive 3 014 poäng. Då virtualisering via QEMU ofrånkomligen ger sämre resultat än Apples kisel är kapabel till målar detta upp en tydlig bild över det arkitektoniska försprång Apple har över Qualcomms ARM-processorer för datorer.

En utmärkande egenskap med QEMU är att emuleringslösningen är väldigt effektiv på att låta ett emulerat operativsystem utnyttja den underliggande hårdvarans kapacitet med små förluster. Vad Apples bedrift förmedlar är att Microsofts egna ambitioner med Surface-familjen på ARM ligger en bit efter Apples hårdvara. Om en första generationens Apple Silicon-processor seglar om Surface Pro X med Windows 10 emulerat förefaller det inte lockande för Microsoft att göra ARM-versionen av Windows 10 tillgängligt hos konkurrenten i dagsläget.

Sett till ARM-processorer för bärbara datorer finns ett löfte för framtiden i form av prestandakärnan Cortex-X1, som utlovar ett prestandamässigt hopp om 30 procent över den "vanliga" toppvarianten Cortex-A78. Det återstår att se om bärbara PC-datorer med Cortex-X1 under huven lyckas rubba på Apples prestandamässiga försprång.

Läs mer om Apples M1: