Vid sidan om helt nya speltitlar har bakåtkompatibilitet stått högt upp på agendan för Microsoft och Sony, som nyligen lanserade nya spelkonsoler. Från Microsofts sida sträcker sig bakåtkompatibiliteten från Xbox One till Xbox 360 och ursprungsmodellen Xbox. Detsamma gäller inte Sony, som med Playstation 5 endast har bakåtkompatibilitet till föregångaren.

Nu visar Modern Vintage Gamer (MVG) att det är möjligt att emulera Playstation 2-spel på senaste snittet spelkonsoler – dock inte Sonys egen Playstation 5. Istället demonstreras att det är möjligt på Microsofts instegsmodell Xbox Series S, vilket även bör innebära att samma bedrift är möjlig på mer högpresterande Xbox Series X.

Dev-Mode-Xbox-Series-S-1.PNG
Dev-Mode-Xbox-Series-S-2.PNG

Processen för att åstadkomma detta är relativt enkel. Då spelkonsolerna kan köra Universal Windows Plattform-applikationer (UWP) räcker det med att gå in i spelkonsolens utvecklarläge (eng. Developer Mode) och därefter installera Retroarch. Retroarch kan emulera ett flertal olika spelkonsoler och har under hösten implementerat kärnan från Playstation 2-emulatorn PCSX2.

Många av spelen MVG testade beskrivs som spelbara, där det mest återkommande problemet var strulande texturer. Det finns även andra speltitlar som inte fungerar lika bra, med alltifrån ojämn och låg bildfrekvens till hackigt ljud.

Medan testerna utfördes på Xbox Series S råder Series X sannolikt inte bot på de prestandaproblem som upplevs. Emulatorer för spelkonsoler använder sig av dynamisk omkompilering och är CPU-begränsade. De båda spelkonsolerna har i grunden samma CPU-del med åtta Zen 2-kärnor, där Series X har en något högre maxfrekvens på 3,8 GHz istället för 3,6 GHz för Series S.

Sony har historiskt sett mellan fingrarna på emulatorer. Huruvida så blir fallet nu när bolagets hitintills bästsäljande spelkonsol någonsin kan köras på konkurrentens hårdvara återstår att se.

SweClockers påminner om regeln om piratkopiering (§ 7). Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopierat material och det är inte tillåtet att öppet skylta med att du själv piratkopierar. Det är dock tillåtet att diskutera fenomenet på en allmän eller akademisk nivå. Diskussioner om emulering är tillåtna, så länge piratkopiering hålls utanför diskussionen.

För mer information om regel § 7, läs vår tråd med vanliga frågor (FAQ).