Qualcomms årliga Tech Summit Digital är igång och bolaget rivstartar med att avtäcka systemkretsen Snapdragon 888, vilket är den krets som i tidigare rapporter kallats Snapdragon 875. Teknikjätten är sedan många år tillbaka världsledande inom området, det är därför ingen högoddsare att det är kretsen som huserar i merparten av nästa års telefoner i toppskiktet.

Företaget lyfter fram fyra stora nyheter med Snapdragon 888, där den första inte helt oväntat handlar om 5G. Nykomlingen integrerar Qualcomms tredje generations modemkrets, X60 5G Modem-RF, med utökat stöd för mmWave och frekvensband under 6 GHz (Sub-6). Det här menar Qualcomm gör att de täcker in de frekvensband som används mest världen över.

Nästa del är utökad prestanda och energieffektivitet för beräkningar inom maskininlärning. Qualcomms nya Hexagon-processor ska erbjuda 26 Tera Operations Per Second (TOPS), vilket är drygt 70 procent högre än de 15 TOPS som levereras av dagens Snapdragon 865.

Sett till grafikprestanda ska Snapdragon 888 leverera 35 procent högre prestanda än grafikdelen i föregångaren Snapdragon 865. Den fjärde stora nyheten som lyfts fram är en ny bildprocessor (ISP) som tar ett liknande prestandakliv, med möjligheten att hantera 2,7 gigapixlar per sekund. Det motsvarar 120 bilder på 12 megapixlar vardera per sekund.

Qualcomm avslöjar ingenting om vilken tillverkningsteknik som används för Snapdragon 888. Tidigare i år släpptes modemkretsen X60 i ett fristående utförande och denna tillverkas på 5 nanometer, vilket även bör systemkretsen den integreras i. Det mesta pekar mot att TSMC står för tillverkningen. Hitintills har 14 tillverkare bekräftats utveckla telefoner med Snapdragon 888; Asus, Black Shark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, Realme, Oneplus, Oppo, Sharp, Vivo, Xiaomi och ZTE.

Att Samsung inte ingår i listan kan bero på tidigare rapporter om att företaget satsar på Exynos-kretsar på samtliga marknader för år 2021. En mer omfattande genomgång och specifikationer för Snapdragon 888 släpps senare i veckan.

Läs mer om systemkretsar för mobila enheter: