I juni år 2019 avtäckte Facebook den digitala kryptovalutan Libra, som inledningsvis kom med högtflygande ambitioner. Libra skulle dels kunna kopplas till ett flertal internationella valutor, och dels samla alla inkluderade valutor i en gemensam Libra-valuta som skulle kunna användas för transaktioner på webben.

Organisationen bakom valutan, Libra Association, inkluderade ett flertal stora finansiella institutioner och företag men associeringen till Facebook gjorde att valutan snabbt ifrågasattes av såväl myndigheter som företag. Trots att Facebook själva distanserade sig från Libra, genom att inte ingå i organisationens styrelse, fortsatte avhoppen bland medlemmarna. Inför en stundande premiär i början av år 2021 meddelar organisationen att den byter namn till Diem Association.

Diem-3.jpg

Diem Association består idag av en ledningsgrupp följt av 23 medlemsorganisationer.

Diem-2.jpg

Ledningsgruppen innehåller ingen representant från Facebook eller dess dotterbolag.

Enligt pressmeddelandet handlar namnbytet om att markera en ny riktning och utveckling för den digitala valutan, vilket bland annat görs genom rekrytering av ett flertal högprofilerade chefer från både finans- och teknikvärlden. För Diem Association innefattar rekryteringarna bland annat Dahlia Malkhi, tidigare från Microsoft Research och grundare av Vmware Research. Diem Networks, ett oberoende bolag som reglerar betalsystem för Diem-valutan, rekryterar James Emmett som tidigare varit finanschef för storbanken HSBC Bank i 25 års tid.

Diem Association menar att rekryteringarna är den sista pusselbiten som behövs för att göra valutan och betalsystem redo för nästa års lansering. Satsningen hoppas också skynda på ett godkännande från de länder och stater i USA som ännu inte givit klartecken för användning av Diem som valuta eller kryptomynt. Organisationens målsättning är att valutan godkänns för nedskalad lansering i januari år 2021, då ett Diem-mynt ska motsvara en amerikansk dollar.

Är du villig att köpa Diem-mynt, eller gör ursprunget hos Facebook dig skeptisk? Dela med dig i kommentarerna eller forumtråden på just detta ämne!