När AMD avtäckte senaste generationens grafikkort i Radeon RX 6000-serien innebar det dels premiär för arkitekturen RDNA 2, och dels för en funktion företaget kallar Smart Access Memory (SAM). Tekniken ger processorn möjlighet att nå en större del av grafikminnet med varje anrop, något som tidigare varit begränsat till minnessegment om 256 MB per anrop.

MSI_BIOS_BAR-4.jpg

Trots att AMD begränsar lösningen till processorer och grafikkort av senaste snitt bygger tekniken på en funktion i PCI Express-specifikationen vid namn resizeable BAR. Den är således fri att implementera av andra företag, och konkurrenten Nvidia har redan aviserat att bolaget lägger till stöd för resizeable BAR i en framtida drivrutin. Moderkortstillverkare börjar nu också lägga till stöd för tekniken i moderkort som använder styrkretsar från Intels 400-serien, där MSI nu presenterar tidsschema för bolagets produkter.

I pressmeddelandet anger MSI att stöd för resizeable BAR tillkommer först för moderkort med styrkretsen Z490, för att sedan rullas ut till moderkort med styrkretsarna B460 och H410 under december månad. Att stödet fungerar demonstreras av att en processor i Intels kommande "Rocket Lake"-familj sällskapas av grafikkortet Radeon RX 6800 på MSI:s moderkort Z490 Godlike. Här får Intel-processorn tillgång till en större del av grafikminnet på Radeon RX 6800 genom just resizeable BAR.

MSI_BIOS_BAR-2.jpg

Bolaget nämner inga mer konkreta detaljer om prestandavinster, utan konstaterar att funktionen fungerar bra under tester. I samma veva passar MSI också på att lyfta fram att BIOS-uppdateringar för moderkort med AMD:s styrkretsar i 400-serien redan finns tillgängliga, där mikrokoden AGESA 1.1.0.0 tillämpas. Här illustreras stödet med moderkortet B450 Tomahawk Max och grafikkortet AMD Radeon RX 6800.

Enligt MSI:s lanseringsschema görs BIOS-uppdateringen för Z490-moderkort tillgänglig inom kort, medan vissa moderkort med styrkretsarna B460 och H410 får stöd framåt mitten av december. Samtliga moderkort väntas ha BIOS-uppdateringar tillgängliga innan slutet av december år 2020.

Uppdatering: Även Asus har påbörjat utrullningen av nya BIOS-versioner med stöd för resizable BAR på moderkort med Intels styrkretsar i 400-serien.

Läs mer om resizeable BAR och Smart Access Memory: