Amerikanska Razer har på senare år expanderat sortimentet långt utanför tangentbord och möss, där bland annat tuggummi och chassin är relativt färska tillskott. Under diverse teknikmässor har företaget också en lång tradition av att visa konceptprodukter som i regel inte brukar bli verklighet, där telefondrivna datorn Project Linda är ett exempel.

Under årets upplaga av CES-mässan visade Razer däremot ett nytt grepp med löften om att göra det till verklighet, nämligen den modulbaserade minidatorn Tomahawk med Intels senaste NUC-moduler, Compute element, i centrum. Sedan januari har det dock rått radiotystnad kring produkten, något som nu ändras när företaget öppnar upp för förhandsbeställningar.

razer-tomahawk-gaming-desktop-usp4-mobile.jpg

I likhet med Intels kompakta NUC "Ghost Canyon"-serie innebär Tomahawk att ett instickskort inhyser mobil processor med tillhörande kylare, primärminne och M.2-ansluten lagring. Denna modul ansluts sedan till ett dotterkort som även har plats för andra PCI Express-enheter, såsom dedikerade grafikkort. Nämnda system från Intel har begränsat utrymme för dessa, men Razer-lådan är betydligt större och utlovar stöd för fullstora modeller.

Bolaget specificerar en användbar volym på 10 liter, yttermåtten på 210 × 365 × 150 mm och exemplifierar med ett monterat Geforce RTX 3080 i Founders Edition-utförande. Med det 285 mm långa kortet på plats, sträcker det sig således förbi Compute element-delen och majoriteten av det installerade 750 W-nätaggregatet. Samtliga komponenter är monterade på en släde som dras ut i lådans bakkant, vilket demonstrerades på CES 2020.

Redaktionens första titt på produkten under CES 2020.

Sedan mässan har dock vissa detaljer ändrats, där exempelvis chassits glassida nu är ersatt av perforerad metall. Samma sak gäller även taket, som är bestyckad med två 120 mm-fläktar. Den platta fonten är istället dekorerad med Razer-logotyp och sällskapas av RGB-belysning som lyser upp underredet. Anslutningar består av dubbla Thunderbolt 3, fyra USB Type-A 3.2 Gen. 2 (10 Gbps), Wifi 6 samt in- och utgångar för ljud.

När det avslutningsvis kommer till specifikationer väljer Razer att skippa barebone-konceptet som NUC ofta förknippas med, för att istället fylla på med egna komponenter. På processorsidan används ett Compute element med åttakärniga Core i9-9980HK, i sällskap av 16 GB DDR4-minne, 512 GB NVME-lagring samt en 2,5-tumshårddisk på 2 TB. För den som vill utöka med extra lagring finns ytterligare en M.2-anslutning ledig.

razer-tomahawk-gaming-desktop-usp4-mobile.jpg
Razer Tomahawk nuc 2.jpg
Razer Tomahawk nuc 1.jpg

På grafikkortsfronten erbjuds dock lite flexibilitet och för den som redan har ett kort kan systemet köpas med PCI Express x16-anslutningen ledig, och det rör sig då om en baskonfiguration till det saftiga priset 2 400 USD. Detta motsvarar omkring 25 000 kronor inklusive moms. Med ett förinstallerat Geforce RTX 3080 adderas 800 USD till priset, som då översätts till cirka 34 000 kronor.

Huruvida fler konfigurationer med enklare processorer dyker upp framöver återstår att se, och det gäller även tillgängligheten för systemen. Sedan stunden Razer öppnade portarna för förköp i USA har en "slut i lager"-text prytt webbutiken, vilket möjligtvis kan ha en koppling till bristen på grafikkort. Någon motsvarande produktsida saknas i skrivande stund helt i Europa och spekulanter får således hålla tillgodo en stund till.

Läs mer om kompakta datorer: