Våren 2014 började AMD öppet tala om en ersättare till arkitekturen Bulldozer, något som knappt tre år därefter resulterade i Zen och processorserien Ryzen. I samma veva talade AMD högt om en syskonarkitektur – en egen högpresterande ARM-kärna; arkitekturen K12. Trots att bolaget i omgångar gick ut med konkreta produktplaner försvann K12 plötsligt under slutet av 2015.

På Twitter skriver den välrenommerade läckaren @Mauri QHD att AMD har en konkurrent till M1 i prototypstadium. Då M1 är namnet på Apples första egengjorda ARM-processor för bärbara datorer handlar det således om ARM-design signerad AMD. Processorn ska finnas i två varianter, en med integrerat primärminne och en utan, och uppges vara "nästan färdig".

AMD-2017-2022.png

Uppgifterna kommer ett halvår efter att en annan känd profil vid namn @KOMACHI_ENSAKA publicerat en sammanställning av vad som uppgavs vara AMD:s produktplaner från år 2017 då Zen (1) lanserades fram till 2022. Enligt denna ska det fortsatt finnas planer från AMD:s håll att släppa en egen ARM-processor under perioden.

AMD K12 från början till slut

När AMD började prata om ersättaren till Bulldozer framgick att satsningen på en arkitektur med instruktionsuppsättningen ARMv8 var minst lika stor som en med traditionella x86. I centrum för detta stod CPU-arkitekten Jim Keller, som dessutom arbetade på Zen och för länge sedan arbetat på AMD:s forna framgångssagor K7 (Athlon) och K8 (Athlon 64).

AMD-K12.jpg
AMD_ARM_Core_Roadmap_K12_2.jpg
AMD_ARM_Core_Roadmap_K12.jpg

Enligt Jim Keller skulle Zen och K12 som arkitekturer bli konceptuellt lika och därtill sockelkompatibla, ett projekt som gick under kodnamnet Project Skybridge. Av allt att döma var detta ämnat en BGA-baserad sockel där kretsen löds fast och inte en med kontaktstift som är utbytbar av slutanvändare.

Under perioden 2014-2015 när AMD talade om ARM var det med högt flygande ambitioner. Bolaget menade på att K12 skulle sträcka sig från konsumentmarknaden till servrar och datacenter. Andra aktörer som avsåg använda ARM för mer högpresterande lösningar än telefoner gick mer försiktigt fram, ofta med enstaka nischade satsningar på servermarknaden.

AMD-2016-mobile-leak.jpg

Till följd av oväntade problem med Zen dröjde lanseringen till 2017. För att täcka upp inom bärbara gjorde AMD en uppfräschning av Carrizo och gav den namnet Bristol Ridge.

I samband med att Jim Keller mot slutet av 2015 lämnade AMD försvann också K12 i glömska, men av allt att döma var AMD på god väg med arkitekturen. Våren samma år gick AMD ut med officiella produktplaner, där processorn "Amur" med ARM A57-kärnor och "Styx" med K12-kärnor skulle släppas 2015 respektive 2016. Varken Amur eller Styx gick in i produktion.

Produktplanerna tillsammans med avsett lanseringsår talar för att AMD måste ha färdigställt K12. Varför AMD i slutändan valde att abrupt och utan ett ord skrota sina högt flygande ARM-planer är än idag höljt i dunkel. Sannolikt såg AMD att marknaden för ARM inte var så mogen som de trodde den skulle vara när de många år tidigare inledde arbetet på K12.

Krönika: Apple Silicon och RISC-V gör mig upphetsad över framtiden

Idag ser situationen annorlunda ut. Det är officiellt att Apple är på väg att överge Intel och därmed instruktionsuppsättningen x86. Microsoft ser en framtid bortom "Wintel" med satsningen Windows on ARM, och ARM seglar upp som ett allt starkare kort på servermarknaden. Förutsättningarna är med andra ord helt annorlunda idag än för fem år sedan.

Förutsatt att AMD återupplivat projektet handlar det med största sannolikhet inte om exakt samma K12-arkitektur som då, utan en uppdaterad variant. En möjlighet som inte heller kan uteslutas är att AMD istället för en egen arkitektur använder en färdig ARM-design som Cortex-X1.

Läs mer om AMD K12: