I och med framgångarna polska utvecklaren CD Projekt RED rönt med fantasyrollspelet The Witcher 3 har förväntningarna på speljättens nästa titel varit enorma. Med Cyberpunk 2077 byter studion miljö och berättande från fantasy till neonstinn framtid där människor modifierar sig själva med mekaniska tillägg, en av hörnstenarna i papper- och penna-rollspelet Cyberpunk 2077 har som förlaga.

CP2077-10.jpg
CP2077-1.jpg
CP2077-12.jpg
CP2077-6.jpg
CP2077-9.jpg
CP2077-14.jpg
CP2077-3.jpg
CP2077-4.jpg
CP2077-8.jpg

Syskonsajten FZ har tillbringat åtskilliga timmar i spelets skådeplats Night City, nog med timmar för att lämna betyg för upplevelsen. Slutsatsen är att spelet inte är felfritt, men tekniska brister som buggar och karaktärer som svävar över golvet är inte nog för att negativt påverka spelupplevelsen i någon större bemärkelse. Sett till presentationen beskrivs Cyberpunk 2077 som en estetisk fullträff, något som även ska gälla upplägget för och innehållet i Night City.

Eller om vi ska tala klarspråk: Cyberpunk 2077 är läckert som en cyberpunksaga, som utöver att leva upp till tekniska krav och förväntningar är en arkitektonisk och estetisk fullträff.

Recensenten Fredrik Eriksson hyllar också berättelsen, som varvar en central handling med Keanu Reeves-skådespelade karaktären Johnny Silverhand i spetsen med en diger lista välsvarvade sidouppdrag. Sidouppdragen vävs naturligt in i spelarens utforskande av staden och de olika samhällsgrupper som befolkar den. Recensenten lyfter också att CD Projekt RED lyckats överföra känslan av att bygga karaktärer i papper- och penna-rollspel till den digitala karaktären V spelaren gestaltar i Cyberpunk 2077.

Min invändning mot spelet handlar snarare om glitchar som sabbar stämningen när den är så tjock att den kan karvas med katanan. Istället spricker den när npc:er uttryckslöst börjar sväva över golvet utan animationer. Myllret på gatan teleporteras in och ut. Champagneglas plockas upp men svävar fritt i luften.

Det uppges ge spelaren flexibilitet i hur karaktären kan byggas, och hur det påverkar upplevelsen i Night City. Ända sedan CD Projekt RED först visade upp gameplay-demonstrationer från Cyberpunk 2077 har oroade röster höjts över att det är ett rollspel i förstapersonsvy, eller FPS-vy. FZ:s recensent menar att välfungerande kontroll och stor flexibilitet låter spelaren välja mellan att spela strategiskt med de många cybernetiska modifikationerna, eller som hårdkokt FPS-titel om det är att föredra.

Slutsatsen landar i att de tekniska missar som upptäckts inte är nog för att dra ned Cyberpunk 2077 från det högsta betyget FZ delar ut – 5/5 eller "Mästerligt".

Hur känner du efter att ha läst FZ:s recension? Mer peppad, mindre peppad eller var det ungefär det här du väntade dig? Dela med dig i kommentarerna!