Under dagen gick AMD:s sekretessavtal för Radeon RX 6900 XT ut och SweClockers kunde publicera sitt test av grafikkortet. Med detta har bolaget formellt släppt den trio som presenterades under hösten, men vägen hit har varit allt annat än spikrak. Orealistiska rekommenderade priser och icke-volymer har kännetecknat grafikkortshösten 2020.

SweClockers test av AMD Radeon RX 6900 XT

När AMD lanserade Radeon RX 6800 XT och RX 6800 fick de stora återförsäljarna totalt drygt hundra grafikkort av AMD:s referensdesign – som såldes till rekommenderat pris och sedan utgick. Dessa ersattes direkt av partnertillverkade modeller som låg flera tusenlappar över det rekommenderade pris AMD kommunicerat.

När Radeon RX 6900 XT lanseras är det med ännu lägre volymer. I kontakt med återförsäljare framgår att flertalet av de stora aktörerna inte fått några alls, en talar om "en handfull" och en annan om "några få". Totalt sett för hela Sverige och Norden handlar det om ett tiotal Radeon RX 6900 XT. Även här blir referensdesignen i begränsad upplaga och utgår till förmån för partnerkort.

Grafikkortet har ett rekommenderat pris på 10 600 kronor inklusive moms, men likt syskonen Radeon RX 6800 XT och RX 6800 handlar det om en siffra utan verklighetsförankring. Med AMD:s eget referenskort uträknat är det partnermodeller som gäller och här ser priserna ut att landa på omkring 14 000 kronor eller rentav högre. Bland annat Asus TUF Gaming ligger på strax över 15 000 kronor och då är det inte flaggskeppet.

Att priserna på AMD:s grafikkort ligger väl över de rekommenderade tillskrivs inte att de trissas upp nämnvärt i leveransleden. Istället för att distributörer och återförsäljare tar tillfället i akt vittnar partnertillverkare om att AMD pressat marginalerna till "historiskt låga nivåer", vilket i klarspråk talar för att problemet ligger i de priser AMD säljer sina lösa grafikkretsar för.

RX_6900XT-4.jpg

En färsk rapport från franska Cowcotland gör gällande att det är brist på GDDR6, vilket är den typ av grafikminne AMD använder för Radeon RX 6900 XT, RX 6800 XT och RX 6800. Huruvida det blir en bidragande faktor framöver är ännu inte känt, men hitintills är det ingen anledning som angetts av AMD:s partnertillverkare.

Enligt AMD ska de "möjliggöra" för Radeon RX 6800 och RX 6800 XT att finnas till rekommenderat pris tidigt 2021. Hur AMD ska möta sin egen rekommendation är inte känt, men det mest självklara alternativet vore att sänka sina priser gentemot partner. Ett annat är att AMD levererar en temporär lösning med tillfälliga kampanjer. Om de även planerar "möjliggöra" för RX 6900 XT att träffa sitt rekommenderade pris återstår att se.

Avslutningsvis är status för tillgänglighet oförändrad. Svenska återförsäljare famlar fortfarande i blindo gällande framtida leveranser och hur många grafikkort de får in. Mycket pekar dock mot att bristen fortsätter genom hela första kvartalet nästa år och att den rentav kan fortsätta långt inpå andra.

Mer om AMD Radeon RX 6000-seriens tillgänglighet och priser: