Rykten om en Apple-lansering under eftermiddagen visade sig stämma – bolaget har nu officiellt tillkännagjort dess nya hörlurar vid namn Airpods Max. Likt tidigare satsningar är lurarna trådlösa och erbjuder aktiv brusreducering, men blir bolagets första hörlurar med en fast bygel och av over-ear-typ.

I vanlig ordning siktar bolaget på premiumsegmentet med en prislapp om 549 amerikanska dollar – eller 6 695 kronor i Sverige. För dessa pengar erbjuds kunder enligt produktsidan "den ultimata lyssningsupplevelsen", brusreducering med bolagets egna ljudkrets H1 och en batteritid om 20 timmar.

design_colors_silver_front__g8c839jaldqy_xlarge_2x.jpg
design_colors_gray_front__bgkzj4cnbafm_xlarge_2x.jpg
design_colors_blue_front__ddfias5frxqq_xlarge_2x.jpg
design_colors_green_front__cqpeugza9as2_xlarge_2x.jpg
design_colors_pink_front__dbqafvrvcy6a_xlarge_2x.jpg

Designmässigt erbjuds Airpods Max i fem färger, med kåpor i anodiserad aluminium. Insidan av kåporna kläs med minnesskum, memory foam, medan bygeln över huvudet utrustas med en väv, allt i komfortens tecken. Själva bygeln är fäst i kåporna med gångjärn som tillåter kåpan röra sig i längsled såväl som höjdled.

Den aktiva brusreduceringen sköts med hjälp av hela sex utåtriktade mikrofoner, medan ytterligare två mikrofoner lyssnar av ljudet inuti hörselkåporna. Denna konfiguration ska enligt Apple förutom att "låta som en uppenbarelse" även tillåta högkvalitativa röstsamtal i riktigt ruskiga väderförhållanden.

39216-74999-apple_airpods-max_internals_12082020_bigjpglarge_2x-xl.jpg

Batteritiden om 20 timmar är långt ifrån världsledande – det hela blir dessutom än krångligare för icke-invigda Apple-fanatiker, då laddning sker med hjälp av bolagets Lightning-kontakt snarare än USB type-C. Apple menar dock att en laddningssession om fem minuter är tillräckligt för 1,5 timmars lyssningstid.

Ingår gör även Smart Case, en bärväska som enligt Apple Insider tillåter hörlurarna att gå ner i ett lågenergiläge för att spara på batteriet – vilket främst antyder att hörlurarna inte utrustas med en konventionell strömknapp.

Huruvida Apple kan ta sig an bolag som Bowers & Wilkins, Bose och Sony i kampen om bäst brusreducering i premiumsegmentet återstår att se – klart står i varje fall att bolaget har en fanatiskt lojal kundkrets som kommer ge Airpods Max en betydande marknadsandel oavsett prestanda och användarupplevelse.

Läs mer om Apple: