Inför lanseringen av Googles strömmande speltjänst Stadia lyfte företaget fram ett flertal funktioner som säljargument för tjänsten. En av dessa var möjligheten att sända spelsessioner live till företagets videotjänst Youtube, men likt flera andra utlovade funktioner lyste den med sin frånvaro månader efter lanseringen november 2019.

Stadia_YTstream-1.jpg
Stadia_YTstream-2.jpg
Stadia_YTstream-7.jpg
Stadia_YTstream-4.jpg
Stadia_YTstream-3.jpg
Stadia_YTstream-5.jpg
Stadia_YTstream-6.jpg
Stadia_YTstream-8.jpg

Kort efter att Stadia firar ett år på marknaden meddelar Google att användare till slut kan sända spelsessioner live till Youtube. Användare som vill nyttja funktionen får först länka Stadia-kontot till önskad motsvarighet hos Youtube och kan i inställningarna också välja till bonusfunktioner. Dessa innefattar möjligheten att låta livesändningens åskådare delta interaktivt via funktionerna Crowd Choice och Crowd Play, där de kan rösta om spelarens val respektive delta i spelsessionen.

Med en session igång kan användaren välja om videoströmmen ska skickas direkt till Youtube eller om dedikerade mjukvaruverktyg ska användas som mellanhand. Precis som med annat innehåll som publiceras på Youtube kan användaren välja om videon ska listas offentligt eller hållas privat, om innehållet är lämpligt för barn eller ej och hur röstinspelning och chatt ska hanteras. Nedan syns en demonstration där SweClockers testar på livesändning av spelet Destiny 2 till Youtube.

Videoströmmen går som mest upp till upplösningen 1080p i 60 FPS, vilket till synes gäller även för Stadia-titlar som stöder upplösningen 4K UHD. Googles supportsida nämner dock att livesändningar kan arkiveras i 1440p eller 2160p (4K UHD), vilket antyder att högre upplösningar kan stödas.

I samband med utrullningen av livestreamad video meddelar Google också att ett flertal nya speltitlar tillkommer tjänsten. Flaggskeppet bland nykomlingarna är efterlängtade Cyberpunk 2077 som mottagit mestadels positiva omdömen av recensenter inför lanseringen den 10 december 2020.

Använder du Google Stadia idag, är försiktigt nyfiken eller helt ointresserad? Gör möjligheten att livestreama spelsessioner till Youtube tjänsten mer lockande?