Microsoft har under flera års tid arbetat på en variant av Windows 10 för ARM-processorer, logiskt nog kallad Windows 10 for ARM. Systemet har funnits tillgängligt sedan år 2019, men då en stor del av mjukvaruutbudet ännu inte är native-versioner för ARM får användare förlita sig på emulering av x86-applikationer.

Apples intåg i ARM-lägret har sparkat igång utvecklingen då Adobe gör native-versioner av fotohanteraren Lightroom tillgängliga för både Windows 10 och Mac OS med ARM-processorer. En betaversion har tidigare varit tillgänglig för Apples egenutvecklade processor M1, men lanseras nu skarpt i sällskap av en Windows 10-version för Qualcomms ARM-processorer.

Den nya mjukvaran ingår i Adobe CC 4.1, den senaste versionen av Adobes prenumerationstjänst som löpande uppdaterar inkluderad mjukvara. Den som använder den fristående versionen av Lightroom, populärt kallad Lightroom Classic, får vänta då Adobe kort och gott menar att Apple M1-versionen lanseras när den är redo.

Företaget nämner inte om en fristående version för Windows 10 för ARM lanseras samtidigt som för Apples kisel. Adobes fokus förefaller i dagsläget ligga på just Apple M1, då företaget nyligen lanserade en betaversion av Photoshop för Apples processor. Denna saknar i dagsläget flera funktioner som återfinns i motsvarande x86-version för Mac OS och Windows, medan nu lanserade Lightroom för ARM behåller samtliga funktioner.

Adobe har sedan tidigare meddelat att Photoshop för ARM-processorer lämnar betastadiet under år 2021. Det återstår att se när den skarpa versionen lanseras för Windows 10, som i dagsläget inte stöder emulering av 64-bitars ARM-mjukvara. Prestanda för Photoshop i emulerat läge rapporteras vara undermåligt på datorer som Microsofts Surface Pro X med Qualcomms SQ1 under huven.

Stöd för emulering av 64-bitarsmjukvara i Windows 10 kan dröja så sent som till hösten år 2021. En native-version av Photoshop för ARM och Windows som lanseras tidigare än så skulle därmed minska behovet av emulerad mjukvara, som medför sämre prestanda, högre belastning och lägre batteritid i bärbara datorer.

Läs mer om ARM-processorer: