Under hösten år 2020 är omnämnandet av grafikkort mer eller mindre synonymt med brist på just dessa. Det är också synonymt med att nya tillskott är rejäla doningar som upptar 2,5 eller 3 kortplatser i chassit. Asrock Rack går dock mot trenden gällande storlek med grafikkortet M2_VGA, där hela grafikkretsen tar plats på ett instickskort av formatet M.2-2280.

AsrockRack-2.jpg
SiliconMotion.jpg

Silicon Motion SM750 är en grafikkrets för 2D i upp till 1080p.

Den som funderar på om nyheten kan vara ett alternativ till de notoriskt svårköpta grafikkorten i AMD Radeon RX 6000- eller Nvidia Geforce RTX 3000-serierna får dessvärre tänka om. Asrock M2_VGA är bestyckad med grafikkretsen Silicon Motion SM750, som hanterar 2D-grafik i maximal upplösning om 1 920 × 1 080 pixlar. Rådande brist på GDDR6-minne blir lyckligtvis inte ett problem då grafikstickan nöjer sig med 16 MB DDR-minne.

Grafikstickan ansluter till datorn via PCI Express x1 och bildutgången utgörs av en VGA-port som monteras i chassits I/O-utgångar. Strömtillförsel sker över en separat sladd som ansluter till nätaggregatet via en 4-pinskontakt med spänningsnivå om 5 V. Utöver litet format är även kraven på effekttillförsel låg, då grafikstickan klarar sig med TDP-nivå om 1,49 watt.

Asrock delar inte med sig av förväntade prestandanivåer för 2D-rendering med M2_VGA. Då enheten ansluts över PCI Express stöds den på alla moderkort som bestyckas med anslutning enligt formatet M.2-2280, och Asrock utlovar stöd för både Windows och Linux-system. Produkter från Asrock Rack säljs inte hos vanliga återförsäljare, och hittas därför tillsammans med prisuppgifter hos specialiserade handlare.

Kan du komma på en situation där ett litet energieffektivt grafikkort för 2D-rendering är användbart? Eller är det ännu ett exempel på rolig kuriosa snarare än användbart?