Om det är något som har präglat teknikhösten 2020 är det att stora lanseringar följts av bristande tillgång, vilket påverkat allt från spelkonsoler till processorer och grafikkort. Nvidia blev först ut med att först tjusa kunder med arkitekturen Ampere och grafikkortet Geforce RTX 3080, för att sedan göra samma kunder besvikna då första omgången sålde slut inom loppet av några timmar. Detsamma gällde för syskonen RTX 3070 och RTX 3090.

Bland anledningar som angivits för den bristande tillgången ingår bland annat att pandemin runt COVID-19 ansträngt olika delar av tillverkningsled. Att nyheterna varit osedvanligt populära har också angivits som orsak till att tillgången inte kunnat matcha efterfrågan. Enligt branschtidningen Digitimes spelar tillverkningsproblem hos Samsung också en stor roll i problematiken.

Rapporten anger att andelen fungerande grafikkretsar (eng. yield) på Samsungs 8-nanometersteknik är anmärkningsvärt låg. Mängden fungerande kretsar uppges vara så låg att den har en signifikant påverkan på hur många Geforce RTX 3000-kort Nvidia kan producera. Rapporten styrker tidigare rykten om att Nvidia planerar att fördela tillverkningsansvar mellan Samsung och taiwanesiska TSMC under år 2021.

Konkurrenten AMD dras också med extremt begränsad tillgång på grafikkort i Radeon RX 6000-serien. AMD tillverkar sina grafikkretsar hos ovan nämnda TSMC, vars tillverkning på 7 nanometer fungerat stabilt sedan sommaren 2019, och den begränsade tillgången kan här alltså inte förklaras av yield-problem hos bolagets tillverkningspartner.

Läs mer om Nvidias tillgångsbekymmer: