Strömmande filmtjänster är vardagsmat sedan många år tillbaka, men de tidiga giganterna Netflix och HBO har med tiden fått allt fler alternativ. För ett drygt år sedan slog Disney upp portarna till den egna tjänsten Disney+ som är fylld med eget material – material som i samma veva drogs tillbaka från konkurrenternas bibliotek.

Utöver utbudet av klassiska rullar innebär Disney-familjen ett digert gäng varumärken samt namnkunniga film- och serietitlar, i form av exempelvis Star Wars och superhjälteosande Marvel. Sverigelanseringen för filmtjänsten skedde först i september i år och detta till den relativt beskedliga månadskostnaden 69 kronor – som inom kort ser en kraftig höjning.

I samtal med Dagens Media (betalvägg) förklarar Disney Nordens kommunikationschef Aurora Stark att priset sticker iväg till 89 kronor per månad, med startdatum den 23 februari. Procentuellt sett är det en ökning på ungefär 29 procent, men i absoluta siffror matchar det Netflix instegsnivå och ligger 20 kronor under HBO.

Prishöjningen beror enligt Stark på att tjänstens utbud ökar när material från bland annat Disney-ägda 20th Century Fox adderas. Ett hundratal poster på den familjevänliga listan ska också tillkomma de närmaste åren, med tio Star Wars-filmer, lika många Marvel-serier och serier signerade Disney samt Pixar som exempel.

För nya kunder som betalar månatligen vrids priset som sagt upp den 23 februari, medan redan befintliga får uppskov ett halvår och således nytt pris från 23 augusti. Den som hoppat på ett helt år med tjänsten innan ändringen träder i kraft, får däremot behålla samma taxa fram till utgångsdatumet. Motsvarande prishöjning görs i hela Europa och några andra länder därtill.

Källa: Dagens Media via Aftonbladet