Under de senaste två åren har flera ledande figurer inom teknikvärlden lämnat jordelivet. Allt från pixelns till klippa och klistra-fadern har gått vidare till de sälla jaktmarkerna. Nu är teknikvärlden ytterligare en ikon kort då Eric Engstrom som skapade utvecklargränssnittet DirectX har gått ur tiden, rapporterar The Wall Street Journal.

Diablo-2-screen-2.jpg

Diablo II var ett tidigt framgångsrikt spel som använde DirectX 6.1.

Xbox-console.jpg

DirectX var också grundplåt för spelutveckling på den första Xbox-spelkonsolen.

Under inledningen av 90-talet var datorspelande på Microsofts operativsystem Windows inte särskilt utbrett. Anledningen var att utvecklargränssnitt (API) och prestanda var undermåliga ställt mot vad utvecklare var vana vid med operativsystemet DOS. Företaget insåg att situationen behövde förbättras om Windows skulle bli en gångbar spelplattform. En grupp ledd av Alex St. John inledde under år 1994 en satsning på avancerade utvecklargränssnitt för spel på Windows.

En tidig rekryt till gruppen var Eric Engstrom som tillsammans med tredje nyckelkompetensen Craig Eisler utarbetade gränssnitt och funktioner för 2D- och 3D-grafik, ljud- och videohantering, användning av kontrolldon som flygspakar, och mer därtill. Utvecklargränssnittet, som då saknade namn, åtnjöt inte entusiastiskt stöd inom Microsoft och gruppen fick kämpa för att dess medlemmar ens skulle få arbeta på projektet.

Trägen vinner och med introduktionen av DirectX i Windows 95 OSR2 lades grunden för vad som skulle bli den dominerande utvecklarplattformen för PC-spel under kommande årtionden. Utöver PC-spelande låg DirectX även till grund för både namn och utvecklarmiljö i Microsofts första spelkonsol Xbox, vars arbetsnamn under projektets gång var DirectXbox. Det användes också som alternativ utvecklarmiljö för den variant av Windows CE som användes i Segas sista spelkonsol Dreamcast.

Senare under karriären bidrog Eric Engstrom också till Microsofts operativsystem Windows Mobile för telefoner, men det är hans arbete med DirectX som PC- och konsolspelare idag kan höja en hyllningens kaffekopp för. Eric Engstrom blev 55 år gammal.

Vila i frid Eric Engstrom, och stort tack för ditt värdefulla bidrag till branschen vi älskar och frodas i!