Utrullningen av nästa generations 5G-mobilnät har kantats av bekymmer. Auktionen av 5G-licenser har skjutits på framtiden, vilket till viss del beror på problematiken runt om nätverksteknik från kinesiska Huawei ska tillåtas eller ej. Svenska operatörer satsar dock på att vara redo när licenserna väl tilldelas, något Telia aviserar i ett pressmeddelande om framtidsplanerna.

Telia meddelar att bolaget storsatsar på att bygga ut kapaciteten i både 4G- och 5G-näten med totalt 8 400 basstationer. Utbyggnaden görs i samarbete med teknikleverantören Ericsson och innefattar utöver ökad kapacitet i de områden som redan täcks även nya mobilmaster i skogsområden. Telia uppger att de utökade näten utöver bättre täckning för mobila nätverk även ska ge fler tillgång till snabbt trådlöst bredband, eller Fixed Wireless Access (FWA).

Telia lanserade tidigare i vår 5G-nät i Stockholm och uppger att satsningen expanderats till totalt 20 storstäder i Sverige. Planen på lång sikt är att 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen ska täckas av 5G-nät, vilket är samma täckningsgrad som gäller för Telias 4G-nät. Företagets 5G-nät består av teknik från Nokia i kärnnätet (core) där radioteknik ute i basstationerna nu byggs ut tillsammans med Ericsson.

Den nya utrustningen uppges vara fem gånger mer energieffektiv än tekniken den ersätter. Telia meddelar att satsningen inleds så fort Post- och telestyrelsen (PTS) genomfört spektrumauktionen, vilken försenats på obestämd tid efter att uteslutna nätverksjätten Huawei fått rätt i sin överklagan mot PTS beslut.

Läs mer om den svenska 5G-utrullningen: