Skenande kostnader inom halvledarindustrin har gjort att så gott som alla kastat in handduken med att tillverka egna kretsar, där undantaget som utmärker sig är Intel. Istället vänder sig aktörer som AMD, Apple, Nvidia och Qualcomm till kontraktstillverkare, där endast TSMC och Samsung utgör ett duopol för de som vill ha tillgång till de mest avancerade tillverkningsteknikerna.

Nu rapporterar Taiwanese Central News Agency att TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, med start 2021 upphör med volymrabatter till sina största kunder som beställer kiselplattor (eng. wafers) i storleksordningen 10- och 100-tusentals. Tidigare har aktörer som AMD, Apple, Nvidia och Qualcomm fått en rabatt på 3 procent på varje wafer.

Beslutet tillskrivs kapacitetsbrist på de senaste teknikerna 5, 6 och 7 nanometer, där Samsung som ensam konkurrent har motsvarande tekniker att erbjuda. Det gör att kretsdesigners, som är helt beroende av kontraktstillverkare för att överhuvudtaget få ut några produkter på marknaden, inte har några andra alternativ än att svälja de högre priserna.

Bland nuvarande storkunder finns AMD, som lagt ut tillverkningen av såväl processorer som grafikkort och systemkretsarna (SoC) för samtliga Playstation- och Xbox-konsoler. Apple är en annan kund som sedan sitt uppbrott med Samsung är helt i händerna på TSMC för systemkretsarna i Iphone, Ipad och nu senast Macbook.

Medan en rabatt på 3 procent kan anses liten är marginalen inte sällan låg på kretsar, varför TSMC:s beslut med stor sannolikhet kommer påverka priserna på hårdvara längre fram.

Källa: Tom's Hardware

Mer läsning om TSMC: