En trend inom moderna processorer, och särskilt ARM-baserade varianter, är utveckling av specialiserade kretsar som avlastar huvudprocessorn. Telefoner har varit ledande för denna utveckling de senaste åren, där specialiserade processortyper för bildhantering och maskininlärning låter huvudprocessorn koncentrera sig på vad den kan bäst. Intel introducerar nu en hjälpprocessor med kodnamnet "Clover Falls", som specialiserar sig på beräkning av artificiell intelligens i bärbara datorer.

Intel_platformation-gen11.jpg

Nyheten beskrivs i ett blogginlägg där Intel avtäcker visionen för kommande PC-upplevelser. Företaget kallar funktionen Visual Sensing Controller och som namnet antyder handlar det om en krets som kan analysera omgivningen och anpassa systemet efter resultatet. Exempel på användningsområde är att Visual Sensing Controller låter datorn läsa av om användaren är i närheten, och anpassa skärmens ljusstyrka efter det.

Det framgår också att "Clover Falls"-baserade kretsar är tänkta att ge bärbara datorer mer energieffektiva AI-beräkningar än om huvudprocessorn skulle hantera uppgifterna. Genom att använda en enklare semi-passiv krets som låter huvudprocessorn vila ska bärbara datorer kunna uppnå bättre batteritid. Just god batteritid är en del av Intels bärbara datormärkning Evo, som "Clover Falls"-kretsar blir en del av.

Intel Evo kallades tidigare "Project Athena" och är ett certifieringsprogram som anger att datorn uppnår vissa specifikationer. Bland dessa hör mobil uppkoppling via Wifi 6 med 4G/5G som alternativ, effektiv kylning och pålitlig prestanda samt batteritid som ska överstiga 16 timmar. Programmet anger också att datorn ska vakna från viloläge på mindre än en sekund.

Intel avslöjar inte när de första Evo-datorerna med "Clover Falls"-kretsar når marknaden, men anger att det handlar om kommersiella datorer och inte för företagsvärlden. I samtal med PCWorld meddelar en representant för Intel att fler nyheter om "Clover Falls" avtäcks under CES 2021, som arrangeras i virtuell upplaga mellan den 11 och 14 januari år 2021.

Läs mer om Intel Evo: