Hårdvarutillverkare går igenom perioder av framgångar och mindre lyckade produktlanseringar. Grafikjätten Nvidia är inget undantag, och arkitekturen Fermi som låg till grund för grafikkorten i Geforce GTX 400- och 500-serierna var inte ett av bolagets största framgångar. Prestandakortet GTX 590 med dubbla grafikkretsar håller dessutom titeln som det enda grafikkort som brunnit i SweClockers testlabb.

MSI-GeForce-RTX-3090-AERO-Graphics-Card-_8-1480x922.jpg
MSI-GeForce-RTX-3090-AERO-Graphics-Card-_7-1480x1086.jpg
MSI-GeForce-RTX-3090-AERO-Graphics-Card-_10-1480x1110.jpg

En utstickande egenskap med Geforce GTX 480 var kortets iögonfallande kylardesign, där en rektangulär och elementliknande design fick smeknamnet "space heater". MSI senaste tolkning av Nvidias nuvarande flaggskepp Geforce RTX 3090 lånar inspiration från just denna GTX 480-kylare, rapporterar Videocardz. Grafikkortet i fråga heter Geforce RTX 3090 Aero och den nostalgiska kylarlösningen inkluderar en enskild radialfläkt av blower-typ.

Fläkten suger in och blåser luft genom en stor kylfläns, där varmluft i sin tur skickas ut genom ventilutgångar på kortets baksida. Kortets storlek upptar två kortplatser och effekttillförsel sker via två 8-pinskontakter. Själva kretskortet (PCB) är specialutformat men i övrigt håller sig MSI till Nvidias referenskort sett till klockfrekvenser. Grafikkortets klockfrekvens går i 1 695 MHz i standardutförande och TDP-nivån anges som 350 watt.

Rapporten anger inte vilka temperaturer kylarlösningen väntas möjliggöra, men troligtvis hamnar de en bit under de som Fermi-generationens motsvarighet gjorde sig skyldiga till.

Vad tycker du om designen? Har du egna erfarenheter av grafikkort på varianter av Fermi-arkitekturen? Dela med dig i kommentarerna!