Med stor möda har precis de första "Ampere"-kretsarna hunnit nå konsumenter innan det är dags att blicka framåt mot nästa generation. Redan år 2019 figurerade rykten om att en radikal förändring i designtänk hos Nvidia stod för dörren med arkitekturen "Hopper" – här skulle en modulär design byggd av flera Multi-Chip Modules (MCM) ta plats.

Nu ryktas Hopper och MCM-tänket ha fått skjutas på framtiden, då Videocardz och Twitter-läckaren @Kopite7kimi rapporterar om att Nvidias första krets på 5 nanometer får prefixet AD i kodnamnet, vilket rimmar illa med Hopper. Istället tros namnet stå för Ada Lovelace, en brittisk matematiker som tidigare figurerat på bolagets "Company of Heroes"-tröja under utvecklarkonferensen GTC 2018.

NVIDIA-GTC2018-Heroes.jpg

Trycket på "Company of Heroes"-tröjan

Vidare detaljer är ännu inte kända – grafikkretsar baserade på Lovelace kan komma att bli exklusiva för beräkningskort, även om Kopite7kimi menar att tillverkning på 5 nanometer i varje fall är givet. Att så är fallet är förstås ingen högoddsare då "Ampere" redan framställs på 8 nanometer hos Samsung och inom kort även hos TSMC.

Hos vilken kontraktstillverkare eventuella "Lovelace"-kretsar hamnar, och när, återstår att se – men Nvidia väntas vilja se bättring från sin koreanska vapendragare Samsung på 8 nanometer för att inte riskera en repris av "Ampere"-lanseringen med skral tillgång. Nya produkter väntas tidigast sent år 2021 eller under 2022.

Läs mer om Nvidia: