År 2020 har varit ett riktigt guldår för den som varit på jakt efter SSD-lagring. Den rådande pandemin gav i början av året upphov till överkapacitet på flashminneskretsar av NAND-typ, med resultatet att det nu går att köpa SSD-enheter för runt en krona per gigabyte. Nu kan den nedåtgående pristrenden vara bruten.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att det fortfarande finns fler NAND-kretsar än marknaden kan svälja, men att det råder brist på passiva komponenter och kontrollerkretsar. Nu spås därför brist på SSD-lagring, något som i sin tur kan komma att leda till högre priser.

Att en prisökning kan vara nära förestående stärks av rapporter om att Phison Electronics och Silicon Motion, två av de största aktörerna inom kontrollerkretsar, slutat ge ut offerter. Anledningen är att de båda ser över sina priser och överväger en höjning med 10–15 procent under första kvartalet 2021.

SSD-priserna nere på 1 krona per gigabyte (från 2020-11-19)

Har du tagit del av årets stora prisfall och köpt en eller flera SSD-enheter? Har du kanske tips på en bra modell? Dela med dig i den tillhörande kommentarstråden!